Nea Aurel crește 150 de vaci, vezi ce utilaje îl ajută
Un utilaj bun este cel care funcţionează indiferent dacă este utilizat zilnic sau doar în campanie. De aceea, lucrările de întreţinere şi de service ale acestuia sunt esenţiale şi „nepreţuite”.
Crescătorii de vaci de lapte trec printr-o perioadă dificilă. De altfel, în acest sector „cu foc continuu” al agriculturii nu a fost niciodată uşor, ne-a confirmat Aurel Nieş, fermier din Şicula, judeţul Arad, care împreună cu fiul său au aproape 100 de vaci de lapte şi cca. 60 capete tineret femel.
O fermă model în creșterea vacilor
Aurel Nieş creşte vaci de mic; la 9 ani şi-a cumpărat prima vacă, a lucrat apoi laCAP-ul din localitate şi a avut în permanenţă vaci în bătătură. După anii 90 a aprofundat această pasiune şi acum are o fermă de familie care este un model şi exemplu „de manual”!
Am discutat pe îndelete cu cei doi fermieri despre problemele de zi cu zi ale crescătorului de vaci: preţul laptelui, preţul furajelor şi mai ales scumpirea inputurilor, dar şi despre eficienţa/ineficienţa subvenţiilor sau despre controlul producţiei de lapte.
Muncă, muncă şi iar… muncă
Întrebarea la care ne-am dorit să aflăm răspuns a fost: cum reuşesc să lucreze mai mult de 130 de hectare de teren şi să îngrijească mai mult de 150 capete? Iar răspunsul a venit simplu şi direct de la Aurel Nieş senior: „Cu multă, multă muncă. Fiecare dintre noi munceşte cel puţin dublu faţă de cât ar fi muncit un angajat. Aşa este în fermele de familie, nu ţinem socoteala orelor lucrate…”
Acestă abordare este specifică afacerilor de familie unde fiecare are rolul său şi dacă este nevoie, fiecare ajută şi/sau compensează lucrând suplimentar, pentru ca totul să fie la timp şi cât mai bine făcut.
Cu toate acestea, volumul uriaş de muncă din fermă presupune, pe lângă dedicare, şi folosirea unor maşini şi utilaje care să uşureze efortul fizic şi să reducă timpul de lucru.
„Un utilaj bun nu este ieftin, dar seriozitatea se plăteşte. Dorm liniştit. Și dacă sun la funizor şi spun că am o problemă, sunt 50% şanse să vină azi, însă mâine dimineaţă garantat vine service-ul în fermă” – AUREL NIEŞ SENIOR, Crescător de vaci de lapte în jud. Arad
Utilaje specifice fiecărei activităţi
Mulsul, furajarea şi evacuarea dejecţiilor sunt activităţi zilnice în ferma familiei Nieş. Vacile sunt întreţinute în stabulaţie liberă, cu cuşete de odihnă şi furajare din stoc. Furajele de volum (fânul şi silozul), porumbul, orzul şi triticalele sunt produse în fermă; „de cumpărat” sunt doar şroturile şi premixurile.
Pentru pregătirea amestecului furajer, fermierul foloseşte acum o remorcă tehnologică Kongskilde VM10 şi un încărcător articulat Weidemann 1380, ambele achiziţionate de la Tehnodiesel. Tot de la firma Tehnodiesel, Aurel Nieş a mai cumpărat tractor Massey Ferguson 6713S cu încărcător frontal Stoll, o presă pentru baloţi rotunzi Massey Ferguson RB3130, o maşină de înfoliat baloţi Wolagri, greblă pentru adunat şi o greblă pentru răvăşit Krone.
Încărcătorul articulat este o „jucărie”
În urmă cu trei ani, înainte de a achiziţiona încărcătorul articulat Weidemann, furajarea era făcută cu furca, iar manipularea furajelor se făcea cu tractorul cu încărcător frontal. Acum, pregătirea şi distribuirea amestecului furajer se face cu remorca tehnologică Kongskilde VM10, iar manipularea furajelor, curăţarea aleii de furajare şi multe altele se fac cu ajutorul încărcătorului articulat Weidemann. „Este practic, te joci cu el în timp ce lucrezi. Are peste 1500 de ore de funcţionare în mai puţin de 3 ani. Facem de toate cu el în fermă. Tractorul cu încărcătorul frontal nu este la fel de practic; cu Weidemann-ul te învârţi, umblă iute. La tractor trebuie loc mare de întors şi dă înainte, dă înapoi… Încărcătorul articulat este jucărie, imediat te întorci. Scule nemţeşti”, spun fermierii.
Odată cu creşterea volumului de muncă şi cu dorinţa de a face totul mai repede, fermierul se gândeşte să cumpere o variantă mai mare de încărcător articulat Weidemann, telescopic, care să ridice mai sus şi poate cu un ecartament mai mare.
Kongskilde VM 10 cântăreşte, toacă şi amestecă
Amestecul furajer este pregătit cu ajutorul remorcii tehnologice Kongskilde VM 10. În remorcă sunt puse pe rând: fânul, concentratele, premixurile şi silozul. Volumul de încărcare al remorcii este de 10 mc şi capacitatea utilă de 4 tone. Cu ajutorul şnecului vertical dotat cu şapte cuţite, furajele grosiere sunt tocate şi amestecate.
Lăţimea de transport mică (2,47 m) permite accesul uşor pe aleea de furajare, iar după amestecare, furajul este distribuit cu ajutorul sistemului de descărcare cu bandă transversală, disponibil pe ambele laturi ale remorcii.
Foarte important este sistemul de cântărire BasicPlus, fără cablu (wireless), al remorcii Kongskilde VM10, dotat cu două terminale de operare: un terminal central, care (de obicei) este plasat în tractor, şi un terminal detașabil, care a fost montat în cabina încărcătorului Weidemann. Cu ajutorul acestui sistem de cântărire, fermierul poate controla de fiecare dată cantităţile introduse în buncărul de amestecare pentru fiecare tip de furaje.
Seriozitatea se plăteşte
În urmă cu mai mulţi ani, Aurel Nieş a cumpărat o presă de balotat second hand de la Tehnodiesel. A primit garanţie şi, pentru că nu a putut fi reparată la timp, în campanie, a primit o altă presă pentru a termina de balotat. Atunci fermierul a învăţat o lecţie: „Este foarte simplu de cumpărat, toată lumea vinde şi, de cele mai multe ori, maşini bune. Dar problemele pot să apară după ce le-ai cumpărat. Când se strică, nu toţi vin rapid la reparat… Seriozitatea este rară!”
După această experienţă, atunci când a vrut să cumpere un încărcător second hand, a fost relativ uşor convins să cumpere un utilaj nou. „Nu aveam destui bani pentru unul nou, dar ne-am înţeles când pot să dau diferenţa şi am bătut palma. Am cumpărat în rate, fără credit. Plătesc datoria la termenele fixate, eşalonat, în trei ani. Nu este acelaşi lucru ca şi cum aş merge la bancă; nu am vreme pentru hârtii, dar la lucru merg cu drag”, ne-a spus Aurel Nieş senior.