Olivia Cucoș, reporter AGRO TV: Ziua salvatorului este marcată anual la data de 5 aprilie. Ei sunt dispuși să lupte cu stihia apelor, să învingă nămeții, focul şi să dea speranţă de viaţă în orice situație. De ce au ales această profesie?
„Suntem la înălțime pentru cei ce au nevoie de noi!”
„Salvînd o viață, salvăm o lume întreagă!”
„La înălțimi și sub ape noi ne facem datoria!”
„Munca pompierului nu este de loc ușoară dar este o onoare pentru noi să salvăm vieți!”
„Suntem în misiuni de salvare pentru că fiecare viață contează, suntem alături de voi!” afirmă, Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Profesia de salvator este demnă de respectul cetățenilor, aceasta fiind plină de riscuri. Orice realizare pe care o înscriu, nu poate fi trecută cu vederea, iar respectul oamenilor pentru fiecare dintre ei este pe măsură.
„Ce mesaj aveți pentru pompieri ?
Să salveze cîți mai multe vieți și să nu și să nu fie accidente.”
„Este un lucru tare important al salvatorilor și trebuie să fie prețuit pentru că cum lucrează pompierii cum în spitaluri e același lucru.”
„ Eu cred că trebuie să fii foarte dăruit în profesia de pompier pentru că nu fiecare poate să riște cu sine pentru cineva așa că merită tot respectul!”
„Ca să salvezi un om este un eroism, să-l salvezi de moarte căci nu numai medicii, căci orice om dacă e om cu literă mare dacă vede o situație de primejdie trebuie copilul , bătrînul , femeia să fie salvate.”
„Ei fac o muncă foarte bună și ar fi bine ca lor să li se mărească salariile măcar de două ori pentru că fac un lucru mare dar plătiți sunt puțin.”
Trecând prin foc și apă ei rămân cu sechele care îi marchează pe întreaga viață. Aceste traume le creează stări de anxietate și frică pentru viața lor dar și a colegilor.
„Sunt pompier, deseori intervin acolo unde oamenii fug. Aceasta îmi crează stări de anxietate și frică, pentru viața mea și a colegilor mei.”
„Suntem echipaj de paramedici și intervenim în diferite sintuații în care este nevoie să acordăm primul ajutor calificat pacienților sau accidentaților care au nevoie de transport pînă la spital. Situațiile cu care noi ne întîlnim au diferit impact asupra noastră, cel mai mare impact emoțional în au intervențiile unde sunt implicați copiii. Accidentul rutier al unei familii tinere cu un copil de 8 an și un copil de un an și jumătate ne-a marcat foarte mult , în timpul accidentului a avut de suferit foarte mult fetița de 8 ani.După așa intervenții este normal ca echipa să meargă la psiholog,” declară, Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.
Olivia Cucoș, reporter AGRO TV: Vă dorim să aveți sănătate, curaj, vitejie, să purtați în continuare triumful demnităţii, simţul responsabilităţii, deoarece aveți ca misiune salvarea de vieți omenești, precum și asigurarea protecției și liniștii cetățenilor.