Majorarea zilnică a prețurilor la carburanți îi afectează, în primul rând, pe șoferi. Dar și pe restul, pentru că, se știe, dacă se scumpește benzina, motorina sau energia electrică, inevitabil saltă prețurile și la toate celelalte.
„E urât că s-a scumpit, trăim într-o țară în care totul se scumpește și nimic nu devine ieftin.”
„Totul se scumpește, multă lume lucrează peste hotare și pot achita, dar cei care lucrează în Moldova nu pot.”
„E foarte rău totul. Ce putem spune? Nimeni nu se bucură când cresc prețurile.”
„Toată această scumpete e contra lumii. Ne omoară de tot, ne pun lanțul în gât. Mă refer la toate scumpirile. Ce guvernare e asta?”
Avem, parcă, niște instituții abilitate să țină situația sub control, dar cui îi pasă acum de problemele oamenilor?
„Aș spune că ANRE-ul la noi în stat are doar funcția de a primi salariul, nu văd nicio necesitate din această instituție a statului, nu lucrează absolut nimeni. Eu înțeleg că se majorează prețurile pe piața mondială, dar ar trebui ca ANRE-ul să reglementeze prețurile la energie și carburanți. Se pare că cineva pune banii în buzunar și habar nu are de stat.
Că cei de la conducere dau mereu vina pe situația internațională, e clar pentru ce o fac. Însă cum să le explici moldovenilor că cei de acolo au și salarii mai mari, și condiții de viață mai bune…?
„Carburanții sunt ieftini față de Europa, la noi puțin s-a scumpit, dar peste tot e așa, nu numai la noi.”
„E un fenomen obișnuit. Uitați-vă ce se întâmplă în Europa și totul va fi clar. Mergem tot în aceeași direcție.”
Deși avem prețuri record la carburanți, unii șoferi nu-și închipuie să renunțe la automobilele personale.
„Sunteți gata să renunțați la mașină?
Nu, încă am posibilitatea să procur carburanți, dar sunt oameni care nu-și pot permite. De exemplu, oamenii de la țară care au o unitate de transport pentru a se deplasa în câmp, la vie, ca să lucreze ceva, sau chiar cei de la oraș, care se deplasează pentru a cumpăra ceva, pentru ei e mai grav. Eu încă îmi pot permite să mă deplasez unde vreau și când vreau.”
„Am dat o mulțime de bani pe mașină, cum să renunț la ea? Deja vom vedea ce va fi mai departe.”
În condițiile date, prețul maximal de comercializare al benzinei și motorinei de tip standard, stabilit direct de ANRE, în conformitate cu noua metodologie de calcul, a crescut din septembrie anul trecut, cu 2.26 lei per litru, în cazul benzinei și 3.13 lei per litru, în cazul motorinei.
Iar la începutul lunii noiembrie, s-a scumpit și gazul natural, de la 4,29, la 11 lei.