„Ne descurcăm cu greu… Am cumpărat verdețuri, să facem leacuri”

Scumpirile la toate produsele – și cele alimentare, și cele nealimentare –  nu mai pot fi controlate. Cel mai mult o simt oamenii cu venituri foarte mici.

La piața din Orhei, suflă vântul printre tarabe, dar și prin buzunarele oamenilor. Și fiecare se descurcă cum poate…

„Cu asta mă descurc, vând la piață, că altfel nu reușesc, soțul e bolnav, trebuie de plătit leacurile câte 700 de lei. Vând miere, câteodată reușesc să vând, iar uneori fac doar 3 lei pe borș.”

„Conservez ca să am de cheltuială, căci pensia este mică și nu avem cu ce ne întreține. Depinde de cumpărători, dacă facem un leu, dar cumpărători sunt puțini și 100 și 200 poți să faci.”

De viață bună și îndestulată nu vine nimeni la piață.

„Banii ce îi agonisiți aici vă ajung ?

De ne-ar ajunge, nu am sta aici să înghețăm, căci toată vara strângem, ca să venim aici și să facem un ban.”

 Iar cei care vin să cumpere nu sunt într-o situație mai avantajoasă. De vină, ca întotdeauna, sunt cei de la conducere.

„Prețurile sunt tare gustoase, așa și să-i spuneți Maiei Sandu, sunt mari nici nu îți ajunge acel salariu de patru mii de lei care oamenii îl primesc. Nici de leacuri nu-ți ajunge, jumătate de pachet de pastile 1000 de lei, unde-i viitorul nostru? Unde  e tot ce se face pentru popor?”

„Am cumpărat mărunțușuri, ce am nevoie, am cheltuit mai mult de 100 de lei. Prețurile sunt nebune, dar va veni încă și pentru apartament și vom vedea ce vom face. Trebuie să ridicăm poporul, trebuie să-i dăm afară, toată conducerea cu arme în mâini, căci nimic nu vom face.”

„Ne descurcăm cu greu, din pensie am rămas cu nimic din 1300 de lei. Am cumpărat verdețuri, să facem leacuri pentru rărunchi, și atât. Prețurile sunt scumpe, iar pensia e mică.”

„Prețurile sunt foarte mari, salariile au rămas aceleași, iar prețurile s-au ridicat. Ce înseamnă asta, dacă în Moldova se fac roșiile, care costă 25 lei, castraveții – 40 lei… Cum sunt sărbători, cum măresc prețurile, ei nu se gândesc că oamenilor salariile le vin odată în lună. Este foarte greu, uleiul costă 39 de lei pentru un litru, chiar dacă în acest an a fost roadă bogată și la grâu, dar de unde sunt aceste scumpiri, să se mai gândească la oameni.”

Specialiștii spun că valul de scumpiri va continua, pentru că prețurile la gaze, energie şi carburanți au crescut exagerat în ultima perioadă.