„Ne amintim de buneii noștri, care au luptat, de sărbătorit n-avem când”
Și după 78 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ziua de 9 mai creează polemici ideologice, istorice și umane.
În sate, lumea nu prea are chef de sărbătorit. Oamenii au acum alte griji.
„Nu mai sărbătorim astăzi. De ce? Astăzi nu e sărbătoare religioasă, și de aceea nu sărbătorim.”
„Noi am sărbătorit sărbătoare asta la Blajini. E sărbătoare care se comemorează. Cine mai dansează când pomenești morții.”
„Numaidecât că nu sărbătoresc, nu. De ce? Unii spun că e ziua biruinței, alții spun că e altă zi. Pur și simplu, comemorăm buneii noștri că au luptat, dar nu știu pentru ce au luptat.”
„Astăzi nu se poate de sărbătorit. De ce? Ce nu vedeți ce fac la lume…”
„Pentru cineva e sărbătoare, dar pentru noi astăzi nu e sărbătoare. Noi ne amintim de buneii noștri fiindcă ei au luptat, dar de sărbătorit nu avem când.”
Ziua de 9 mai a fost mereu prilej de dispută pentru moldoveni, unii alegând să sărbătorească Ziua Victoriei, iar alții – Ziua Europei.
„Alții mai sărbătoresc ziua Europei, ce părere aveți despre asta? Ziua Europei e acum, de când cu Maia Sandu, că-i cu Europa. Dar până acum nu sărbătoream Ziua Europei.”
„Sărbătorim frumușel, ieri a fost ziua mea de naștere și astăzi, ca ziua biruinței noastre, trebuie să sărbătorim.”
Pentru a atrage atenția, unii tineri pozează în uniforme militare de tip sovietic, cu nelipsita panglică a Sfântului Gheorghe.
În contextul războiului generat de Rusia în Ucraina, deputații au adoptat un amendament la Codul Contravențional, prin care sunt interzise pe teritoriul Republicii Moldova simbolurile care propagă războiul – literele „Z” și „V” și panglica Sfântul Gheorghe. Persoanele fizice care se vor abate de la această lege riscă o amendă de până la 9.000 de lei.
„Of, nu ne mai întrebați de panglica asta, că niciodată nu am purtat-o și nici nu avem de gând mai departe.”
„Nu e simbolul nostru, noi avem tricolorul, alte simboluri ale credinței, dar asta nu e panglica noastră, e simbolul altei țări. Nu trebuie altă țară să vin să ne impună simbolurile și obiceiurile lor, asta nu e frumos.”
„O zis că dacă ne prinde cu panglică, nouă miișoare de lei. Noi trebuie să o purtăm, cum am purtat-o că am slujit la flotă și a fost tot frumos cu panglică. Dar acum au zis că dacă te prinde poliția cu panglică, 9 miișoare. Interesant că pui aici o bucățică de cârpă roșie frumoasă cum era mai înainte, dar acum, dacă nu dă voie…”
„Asta e o prostie cu panglica asta, lumea nu știe ce să mai facă și se leagă de o panglică ca să ducă oamenii în eroare cu panglica asta.”
Ca neam, tare ne place să ne dăm cu presupusul, dar de cele mai multe ori, nici măcar nu cunoaștem istoria.
Anatol Țăranu, istoric: „Panglica Sfântului Gheorghe a fost de fapt un semn distinctiv a armatei lui Andrei Vlasov, cel care a trădat armata roșie și a trecut de partea nazismului. E paradoxal într-un fel în raport cu memoria celor care au căzut în tranșeele celor de-al doilea război mondial luptând cu fascismul, că această panglică este folosită astăzi în calitate de totem al acestei mari sărbători, pe când de fapt ea era semnul distinctiv a celor care au trădat armata roșie.”
Totuși, unii profită pe seama acestei zile.
Anatol Țăranu, istoric: „Această sărbătoare comportă un mare potențial propagandistic. Această zi este folosită de o parte de politicienii din Republica Moldova pentru a atrage voturi și nu are nimic în comun cu ceea ce este semnificația adevărată a acestei zile. Dar sunt foarte mulți oameni pentru care ziua de 9 mai este „Ziua Europei”, ziua spre care trebuie să tindă țara noastră ca un model de dezvoltare civilizațională.”
Data de 9 mai este una cu o semnificație aparte pentru istoria continentului. Pe de o parte, se marchează Ziua Europei, zi de celebrare a unui proiect al păcii, ale cărui idealuri se regăsesc în Declarația Schumann. Pe de altă parte, Rusia sărbătorește victoria URSS din cel de-Al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste.