Muzeul de istorie și etnografie din Căușeni are nevoie de un nou spațiu

A pus temelia muzeului raional de istorie și etnografie, a căutat prin tot raionul cele mai inedite lucrări ale meșterilor populari străvechi, păstrează și azi cu sfințenie oasele de mamut, rinocer și o bucată de apeduct orășenesc de peste 300 de ani. Este vorba despre Maria Bondarenco, cea pentru care istoria reprezintă o valoare inestimabilă a patrimoniului național, relatează studio-l.online.

Cu aproape 20 de ani de activitate în spate, muzeul raional de istorie și etnografie din Căușeni se poate lăuda cu peste 3 mii de exponate unicat în tot sud-estul Republicii Moldova. Oase de mamut, rinocer, bucăți dintr-un apeduct de pe timpul tătarilor și covoare care numai acolo au fost țesute.

Toate își găsesc locul în cei nici 50 de metri pătrați de spațiu al muzeului raional de istorie din Căușeni.

Maria Bondarenco afirmă că, e timpul deja ca autoritățile să se gândească la reamplasarea muzeului. Mai ales că Centrul de creație a copiilor și adolescenților are parte de modernizări, iar numărul elevilor integrați este din ce în ce mai mare, dar și din motiv că cele peste 3 mii de exponate sunt aranjate într-un spațiu foarte îngust.

,,Este cea mai durută problemă pentru mine. Eu îl văd într-un local mare, frumos, dotat, unde fiecare lucru, fiecare obiect, fiecare exponat să fie aparte, să savurăm frumusețea acestui obiect.’’, spune aceasta.

Muzeul de istorie și etnografie din Căușeni a fost fondat de Consiliul raional în anul 2004.