Muscata – plantare, îngrijire, înmulțire

Muscata – plantare, ingrijire, inmultire

Muscata este o planta rustica, decorativa, originara din Africa de Sud, cu perioada de inflorire indelungata. Aceasta este una din cele mai raspandite plante din lume si se gaseste in orice balcon si terasa.

In anul 1738, Johannes Burmain a denumit muscata Pelargonium.
Numele isi are originea in cuvantul grecesc pelargos, care inseamna “barza”. Atribuirea a fost facuta datorita formei semintei care seamana cu un cioc de barza.

In engleza, planta de muscata este denumita popular storkbill, adica “ciocul berzei”. Desi Geranium reprezinta un alt gen de planta, in tarile anglo-saxone, muscata era denumita Geranium si nu Pelargonium.

Initial, Linnaeus a inclus, toate aceste specii intr-un singur gen, Geranium, insa Charles L’Heritier le-a separat in doua genuri, in anul 1789 si anume: Geranium si Pelargonium.

In perioada victoriana, cand buchetele de flori erau un mijloc de comunicare, muscatele au primit diverse asocieri si semnificatii.

muscata

Muscata cu frunze de stejar inseamna “prietenie adevarata”, muscata cu miros de trandafir, inseamna “preferinta”, cea cu aroma de mar, “preferinta actuala, cea cu miros de lamaie, “intalnire neasteptata”, iar cea cu miros neplacut, de peste, “asteptare dezamagitoare”.

Nu sunt multe legende sau superstitii care fac referire la muscata, dar cele care sunt, explica o mica istorie a acestei plante.

In Polonia, muscatele sunt un simbol al sperantei si printre putinele plante care cresc pe foste terenuri industriale, cu aer poluat fiind foarte apreciate pentru reconditionarea mediului inconjurator.

Muscata cu miros de trandafir are o legenda interesanta legata de profetul Mohamed.  Se spune, ca acesta si-a agatat camasa pe o nalba, dupa ce a facut baie intr-un rau. Muscata a fost atat de onorata si de fericita, incat s-a transformat intr-o floare frumoasa, cu frunze inmiresmate – denumita muscata-trandafir.

Muscatele de tip Pelargonium luridum erau folosite in ritualurile triburilor Zulu din Africa de Sud. Legenda spune ca pentru a cuceri o femeie, barbatul prepara un amestec din radacina de muscata si grasime de hipopotam sau de piton si se picta pe fata cu acest preparat pentru a o fermeca. Reputatia de planta magica ii este atribuita muscatei Pelargonium pulverulentum.

In anii 1850-1853, in timpul razboaielor, se credea ca radacinile de Pelargonium pulverulentum tin gloantele la distanta si umezesc praful de pusca al inamicilor.

muscata

In anii 90, in Canda muscata Pelargonium Citrosa, s-a vandut la un pret foarte ridicat datorita, efectului pe care aceasta muscata se presupunea ca l-ar avea asupra tantarilor.

Insa, testele de laborator au demonstrat ca tipul de Pelargonium, avea aceasi compozitie ca muscata-trandafir, continand doar 0,09% citronella si nu avea nici un efect antitantari, ba chiar ii atragea.

Muscata Pelargonium zonale apare intr-o legenda, foarte interesanta, in care John Dalton a realizat ca nu vede culoarea rosie. In perceptia lui Dalthon florile de muscata roz si rosii erau roz si albastre. De la aceasta legenda a aparut termenul “daltonism”.

Muscata – Caracteristici biologice

Muscata face parte din genul Pelargonium ce cuprinde 300 de specii si varietati de plante perene. Majoritatea speciilor sunt originare din Africa de Sud, dar si din Australia si Noua Zeelanda. Insa, sunt si soiuri care cresc in mod liber din Madagascar, Yemen, Africa de Est si Asia Mica.

Muscatele sunt de marimi diferite, de la 30 la 100 cm inaltime, cu flori si frunze de diferite forme, mai intens sau mai slab colorate. Muscatele pot avea parfum de– menta, pin, scortisoara, lamaie, ananas, portocala etc.

muscata

Primul soi de muscata cultivat in Europa este Pelargonium triste. Acesta a fost adus din Africa de Sud in jurul anului 1600, in perioada in care vasele europene stationau la Capul Bunei Sperante. In anul 1631, un cultivator englez John Tradescant a adus seminte din Pari in Anglia.

Originara din Africa, muscata suporta uscaciunea si arsita, insa mai putin gerul iernii. Cu toate acestea, muscata este foarte usor de cultivat, ingrijit si inmultit. Aceasta este o planta perena vesnic verde, putand inflori chiar si iarna, in interior sau intr-un loc ferit de ger.

Din Turcia provin doua soiuri care rezista iarna, afara. O muscata rezistenta la frig este Geranium himalayense, un soi nou din Anglia cu flori stralucitoare si tendinta de crestere erecta.

In general, muscata prefera locurile insorite. Aceasta atunci cand este crescuta in interior, are nevoie de lumina, fie ea naturala sau artificiala. In secolul al XIX-lea, muscatele parfumate au inceput sa fie crescute in casa la lumina generata de becul electric inventat de Edison.

Ingrijire muscate

Totul despre intretinere muscate – ciupire, udare, fertilizare, combatere boli si daunatori.

Muscata – Temperatura

La ce temperatura rezista muscatele?

Muscata rezista in locuri unde nu beneficiaza de multa lumina la temperaturi de pana la 5 grade Celsius. Daca muscatele sunt depozitate in pvnite, beciuri sau alte zone, temperatura in incapere nu trebuie sa depaseasca de 10-14 grade Celsius.

Muscata – Lumina

Cerintele muscatelor fata de lumina sunt mari, acestea au nevoie de lumina naturala, insa, in perioadele caniculare, nu trebuie asezate in razele directe ale soarelui.

muscata

Muscata – Udare

Pe timpul verii, muscatele se uda zilnic, dar nu in exces. Va recomandam, aceste produse pentru udat care va vor usura munca in gradina. In zilele caniculare este de preferat sa scufundam ghivecele cu muscate in apa, pentru o perioada scurta de timp.

Dupa aceasta operatiune este important ca ghivecele sa permita scurgerea apei, iar surplusul de apa din farfuria ghiveciului sa fie aruncat. Apa folosita la udarea muscatelor trebuie sa fie la temperatura camerei si preferabil, apa de ploaie.

Evitati contactul apei cu florile, deoarece apa le deterioreaza.

Muscata – Sol

Muscata prefera solul cu pH in jur de 6-6,2 si pamant fertil de gradina. Muscatele nu necesita ghivece mari, ci doar un sol bine drenat si foarte usor. Nu uitati sa dati gauri la ghivece pentru scurgerea apei suplimentare.

Substratul ideal pentru cresterea in conditii optime a muscatelor este un amestec de mranita, pamant de frunze, pamant de gradina si nisip. La noi gasiti pamant special pentru muscate: Pamant pentru muscate VigorPlant.

muscata

Pamantul pentru muscate VigorPlant, SQ1, 20 L este ideal pentru cultivarea tuturor tipurilor de muscate in ghivece si jardiniere si este facut special pentru a asigura flori abundente si de lunga durata. Acest ingrasamant este alcatuit din turba blonda, turba irlandeza, turba neagra, avand un ph de (H2O): 5 – 6.5.

Muscata – Fertilizare

Muscatele sunt consumatoare de substante nutritive, astfel ca, in perioada de inflorire acestea trebuie sa primeasca ingrasamant saptamanal sau cel putin o data la doua saptamani. De preferat, in fertilizarea muscatelor folositi ingrasamant lichid special pentru muscate.

Continutul de azot sub forma amidica prelungeste perioada de actionare si astfel nu trebuie sa punem ingrasamant zilnic. Continutul optim de potasiu stimuleaza cresterea de flori bogate si frumoase.

Se dizolva o masura (capac) de ingrasamant in 2 litri apa. Se aplica prin udare sau prin stropirea frunzelor. Din primavara pana in toamna se aplica ingrasamant la fiecare 7-10 zile. A nu se depasi cantitatea de ingrasamant recomandata deoarece poate provoca afectarea sau distrugerea plantelor.

Muscata – Boli si daunatori

Desi este o planta in general rezistenta la boli si daunatori si muscata poate suferi din cauza acestora.

Majoritatea bolilor si daunatorilor intalniti la muscata daca sunt depistati la timp pot fi tratati usor cu substante din fito farmacii.

Putregaiul cenusiu la muscata

muscata - boli si daunatori

Daca pe frunze observam puf cenusiu boala se numeste “Putregaiul cenusiu” si este produsa de ciuperca Botrytis cinerea. Aceasta boala apare cand muscata este tinuta la temperaturi de sub 15 grade, umezeala ridicata si lumina insuficienta.

Putregai bacterian la muscata

muscata

Daca pe frunze observam pete de diferite forme, cu nuante de la galben la brun, boala se numeste “Putregai bacterian” si este produsa de bacteria Xanthomonas pelargonii.

Aceasta boala din pacate nu poate fi combatuta! Se recomanda indepartarea si distrugerea plantelor afectate cat mai repede cu putinta!

Innegrirea si putrezirea butasilor la muscata

Daca tulpina se innegreste si se inmoaie, boala se numeste “Innegrirea si putrezirea butasilor” si este produsa de ciuperca Pythium de baryanum. Boala se manifesta la butasii nou plantati, la 7-10 zile de la plantare.

Frunzele se usuca si cad. Boala se combate cu Mycodifol, Merpafol. Pentru a preveni aparitia acestei boli se recomanda evitarea excesului de apa si utilizarea unui pamant usor, bine drenat.

Cancer bacterian la muscata

muscata

Daca pe planta apar tumori de diferite dimensiuni boala este provocata de Agrobacterium tumefaciens si se numeste “cancer bacterian”. Boala este favorizata de udarile cu apa rece.

Din pacate, aceasta nu poate fi combatura, ci doar prevenita prin evitarea udarilor cu apa rece si indepartarea si distrugerea de urgenta a plantelor afectate.

Muscata – Ciupire

Ciupirea este un proces esential, ce consta in scurtarea lastarilor, maxim o treime din lungimea totala, in general a ramurilor alungite, dezfrunzite. Ca efect, muscatele se vor indesi si vor inflori abundent.

Muscata – Inmultire

Sunt cumoscute doua metode de inmultire a muscatelor prin butasi sau prin seminte. Cand facem inmultirea prin seminte trebuie sa avem grija sa nu le plantam intr-un vas adanc, pentru ca umezeala se va acumula si radacinile in formare vor fi afectate.

Semintele semanate la o adancime de 1-2 cm vor rasari dupa 1-2 saptamani. Daca plantam semintele in jardiniere nu va mai fi nevoie de transplantare. Transplantarea se realizeaza cand plantele au 2 perechi de frunze.

muscata

Inmultirea muscatelor prin butasire

Intr-un an sunt doua momente ideale de butasire a muscatelor: primavara si toamna. In februarie- martie, din ramurile taiate pentru a favoriza indesirea tulpinilor, faceti butasi muscate de 3- 4 noduri.

Pentru a evita mucegairea butasilor de muscata, pudrati partea care urmeaza sa fie infipta in pamant cu pulbere de carbune de lemn ars (taciune), apoi lasati-i sa se vestejeasca una – doua zile intr-un loc racoros, dupa care ii plantati.

Va recomandam, sa efectuati plantarea intr-o ladita, la 5-7 cm unul de altul, intr-un pamant mai nisipos, iar dupa inradacinare sa-i mutati in locul definitiv.

muscata

La transplatare incercati sa luati butasii cu cat mai mult pamant pe radacini. Pamantul in care plantati butasii trebuie sa fie bogat in substante nutritive (continut 20-30 % gunoi de grajd), si bine descompus.

Al doilea moment potrivit pentru butasirea muscatelor este in luna august. Se procedeaza la fel ca in cazul butasirii de primavara, iar la transplatare (aproximativ o luna) veti scurta radacinile cu 1/3 si tulpina la doua noduri.

Reguli generale

  • alegeti lastarii sanatosi, fara flori sau muguri
  • taiati butasii cu un cutit ascutit si curat, intotdeauna sub un mugure sau petiol.
  • plantati butasii in sol permeabil si sterilizat
  • asezati butasii in locuri luminoase, dar nu direct in soare, mai ales daca este caldura mare.
  •  pentru pastrarea unei umiditati normale, atat a solului cat si a aerului, acoperiti butasii cu folie, fara a uita sa aerisiti periodic butasul.
  • adancimea de plantare este de 2-3 cm.
  • amestecul de pamant este format din nisip in parti egale cu pamant de flori.
  •  se indeparteaza regulat frunzele ofilite si cele cazute, deoarece pot putrezi si provoca micoze.
  • butasii au radacini corespunzatoare cand pe ei apar noi lastari.
  • butasii luati de la plantele care contin latex, se lasa cateva ore sa se usuce, apoi se planteaza.

Pentru a va bucura cat mai mult timp de inflorescentele acestor plante, nu uitati sa le oferiti apa si lumina din belsug, o regula care se aplica majoritatii plantelor.

Muscata – Cum facem sa infloreasca tot anul

Muscatele sunt foarte potrivite pentru gradina, dar si pentru cultivarea lor in jardiniere, ghivece. Daca vrei sa obtii o evolutie a modului de inflorire, iti recomandam sa tratezi muscata o data la doua saptamani cu ingrasaminte, dar mare atentie la cantitatile excesive, pentru ca acestea pot dauna radacinilor.

muscata - inflorire

Daca doresti o productie bogata in flori, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:

  • Indeparteaza florile ofilite
  • Taie tulpinile batrane pana la jumatatea inaltimii acestora
  • Realizeaza periodic dusuri pentru a racori planta dupa o zi calduroasa

Flori mai mari si mai dese la muscata

Pentru a avea flori mai mari si mai dese la muscata, planta trebuie ingrijita. Iata cateva trucuri care va pot fi de folos:

  • Ca sa ai muscate frumoase cat mai mult timp, cumpara plante sanatoase
  • Foloseste cojile de banana – Pune la uscat pe o hartie coji de banana. Cand sunt uscate macina-le sau faramiteaza-le bine. Praful obtinut amesteca-l cu pamant de flori. Mineralele din cojile de banana, in special potasiul, vor ajuta muscatele sa faca flori mai mari si mai viguroase.
  • Pentru o ramificatie bogata, suprima tulpinile plantelor batrane
  • Evita sa le uzi atunci cand soarele este puternic
  • Aseaza muscatele la lumina
  • Nu lasa muscatele in bataia directa a soarelui vara, razele puternice ii ard frunzele.
  • Curata muscatele cat mai des. Nu lasa frunzele sau florile uscate in ghiveci, nu este estetic si nici nu le ajuti sa se dezvolte, in plus, curatarea previne aparitia ciupercilor pe partile moarte ale plantei.
  • Nu tine muscatele la umbra. Se vor dezvolta mai mult frunzele si vor fi expuse la boli.
  • Muscatele trebuie udate dimineata sau seara. Din cand in cand, indicat este sa le faci “dus”. Retineti, nu folositi apa direct de la robinet. Tineti apa in sticla 2-3 zile.

Cum pastram muscatele iarna

Pentru a trece cu bine peste iarna musctele nu au nevoie de ingrijire speciala, ele putand sa reziste chiar si in locuri ce nu beneficiaza de multa lumina si in care temperaturile sunt de aproximativ 5°C. Daca in perioada ierni nu avem spatiul necesar in casa dar avem o pivnita in care sunt temperaturi cu plus ghivecele de muscate pot fi depozitate cu succes pana la inceputul primaveri.

muscata cum o pastram iarna

In aceasta perioada, udarea se face foarte rar, in momentul in care s-a observat ca pamantul din ghiveci s-a uscat complet iar procesele metabolice incetinesc foarte mult. In absenta luminii, plantele isi pierd frunzele. Ele vor porni in vegetatie in primavara urmatoare, cand ghivecele se scot la caldura si lumina si udarile se reiau.

Atentie, insa, la muscatele curgatoare, acestea nu trebuie puse peste iarna in pivnita, ele vor trebui tinute in casa, in locuri unde sa beneficieze de caldura si lumina. Muscatele tinute in astfel de spatii calde si luminoase, pot inflori chiar si pe timpul iernii.

Muscata – Soiuri si varietati

Muscata Curgatoare

Muscatele curgatoare, originare din Africa de Sud, au ajuns in Europa abia in secolul al XVII –lea.

Muscatele curgatoare (Pelargonium peltatum) sunt plante spectaculoase daca sunt corect intretinute. Acestea au lastarii lungi, subtiri si cu noduri evidente. Fata de muscatele clasice, cele curgatoare au frunzele lucioase si suculente. Florile pot fi simple sau involte, colorate in nuante vii de rosu, roz, mov sau alb si infloresc din primavara pana toamna, tarziu.

muscata

Pentru a va bucura pe o perioada indelungata de inflorescentele muscatelor curgatoare, trebuie sa le oferiti apa si lumina din belsug. Desi au nevoie de lumina, muscatele curgatoare nu trebuie pozitionate in bataia directa a razelor solare.

Muscatele curgatoare nu sunt plante pretentioase, dar pentru un aspect bogat, acestea trebuie ciupite periodic. In lipsa efectuarii procesului de ciupire, lastarii se vor alungi si vor deveni subtiri si inestetici. Procesul de ciupire va stimula productia de inflorescente si va oferi un aspect sanatos plantei.

muscata curgatoare

Muscatele curgatoare se tund primavara, dupa ce au iesit din repaus. In felul acesta, planta are posibilitatea de regenerare. Lastarii cu minim 3 noduri, pe care i-ati taiat ii puteti pune la inradacinat. Taiati oblic sub ultimul nod si indepartati ultima pereche de frunze. Ei se prind repede intr-un amestec de pamant de flori si nisip. Pot inradacina insa, chiar si in simple recipiente cu apa.

Inflorirea abundenta si cu flori mari tine de tipul de ingrasaminte de muscate curgatoare aplicat!

Atentie mare, nu fertilizati nici dupa ce ati tuns muscatele, nici butasii abia inradacinati. Plantele trebuie sa primeasca ingrasaminte abia dupa ce au format boboci. Folositi fertilizanti cu o concentratie mai mare de potasiu (K) si mai putin azot (N).

Pe masura ce florile se ofilesc acestea trebuie indepartate pentru a face loc altora si a nu risipi resursele plantei pentru producerea de seminte.

Bolile la muscatele curgatoare apar mai repede, acestea fiind mult mai sensibile decat msucatele comune. Bolile si daunatorii se trateaza conform tratamentelor recomandate de specialist.

Muscate pentru balcon

Plantele de muscata pot fi mutate pe balcon dupa incheierea perioadei de iarna, cand temperaturile minime nu scad sub 10 grade C. Dupa perioada de iarna, muscatele se curata de frunzele uscate si ingalbenite, de ramurile afectate de boli si daunatori. Tot in acest moment se poate schimba ghiveciul si pamantul.

muscate pentru balconPentru balcon puteti alege orice tip de muscata: muscata obisnuita, curgatoare, parfumata sau regala.

Cele mai cunoscute muscate pentru balcon sunt muscata obisnuita (Pelargonium zonale), muscata cu frunza de iedera (Pelargonium peltatum), muscata englezeasca (Pelargonium grandiflorum), muscata parfumata (Pelargonium fragrans), muscata trandafir (Pelargonium radula).

Pelargonium zonale este muscata obisnuita ce poate ierna in spatii intunecate, precum beciuri si nu ingheata.

Muscata cu frunze de iedera este muscata curgatoare, mai pretentioasa fata de caldura si lumina decat muscata obisnuita.

Muscata englezeasca are flori mari, infloreste in luna martie. Dupa inflorire acestea nu se mai uda si se feresc de soarele puternic al verii. Muscata englezeasca se transplanteaza in luna februarie si se aplica ingrasamant pentru a inflori abundant in primavara.

Muscatele parfumate emana un miros placut de menta si lamaie.

Muscatele trandafir sunt cele mai cautate fiind asemanatoare ca parfum cu trandafirii de gradina.

Muscata Regala

Muscatele regale se impart in trei mari grupe: Aristo, Candy Flowers si 9 sortimente fara grupa. Seria Aristo este cea mai calitativa grupa, muscatele fiind ideale ca plante de camera, iar pe timpul verii se pot scoate in aer liber.

Muscatele regale au o perioada de crestere a radacinilor de 10 zile. Acestea dupa o perioada de circa 42 de zile de cultura la rece (6-8 grade) au nevoie de circa 8 saptamani pana la inflorire.

muscata regala

Muscatele regale se planteaza in lunile octombrie-decembrie, in ghivece de 12-13 cm diametru.

Muscatele din grupa Candy Flowers sunt exceptia de la regula, acestea se pot cultiva si in luna ianuarie.

Substratul ideal pentru muscatele regale este alcatuit din argila cu granulatie mare si structura stabila si un Ph de 5,5 – 6,0.

Ca si celelalte tipuri de muscate si cele regale au nevoie de ingrasaminte. Astfel, dupa plantare, se administreaza un ingrasamant cu mai mult N (azot) 18-16-12. Atentie, se va administra ingrasamant bogat in K imediat dupa perioada de cultura rece.

Ingrasamantul se va aplica la fiecare udare 1g/l sau de 2x saptamanal cate 2,5g/l. In cazul lipsei de fier se va administra Chelat de fier.

Temperatura este foarte importanta pentru plantare si dezvoltare. Pentru circa 10 zile de la plantare, se va mentine o temperatura de circa 18 grade.

Dupa ce plantele inradacineaza se va face un tratament preventiv contra Botrytis (Rovral, Teldor, Signum) si se va scade temperatura treptat la 6-8 grade. Aceste temperaturi scazute au ca scop inductia florilor si trebuie sa fie mentinute timp de 42 de zile. Aceasta perioada este prelungita pentru fiecare zi in care temperatura creste peste 10 grade (mai mult de 4-5 ore pe zi). De mentionat, ca muscatele din Aristo infloresc si la temperaturi de 15 grade. Temperaturile ridicate duc la inflorirea timpurie. Muscatele mentinute la caldura ridicata si lumina putina au cresteri vegetative abundente.

muscata regala

Inflorirea depinde de cantitatea de lumina primita de plante. Astfel ca, muscatele infloresc incepand cu 15 martie. Principalii daunatori ai muscatelor regale sunt Botrytis si Musculita Alba de sera.

In perioada dintre plantare si cea rece se va aplica Cycocel 720 1x, cu o concentratie de 0,1-0,15%. Dupa perioada rece se va mai administra 1x maxim 2x.

ATENTIE!

Muscatele regale nu au nevoie de ciupire, deoarece, acest lucru duce la intarzierea infloririi cu circa 2 saptamani.

Muscata Parfumata

Muscata parfumata este utilizata atat in gradina cat si in bucatarie. Aceasta este raspandita spontan pe toata suprafata Greciei. Muscata parfumata este denumita stiintific Pelargonium roseum, Pelargonium odoratissimum sau Pelargonium graveolens.
Muscata parfumata, ca toate speciile de muscate prefera soarele si este foarte rezistenta la boli. Un dezavantaj al cultivarii acestui tip de muscata este sensibilitatea la frig, nu rezista la temperaturi negative.

muscata parfumata
Muscata parfumata este mai sensibila si are flori roz – liliachii si micute iar frunzele adanc crestate, dantelate, acoperite de fini perisori alburii.
Ramurile se apleaca si se intind pe sol, fiind ideala pentru jardiniere.
Daca ii sunt atinse sau frecate frunzele muscata parfumata emana un miros puternic, iute, putin mentolat si cu note de lamaie. Aceasta alunga insectele suparatoare, tantarii si mustele.

muscata parfumata
Inmultirea muscatei parfumate se face prin butasi asa cum am prezentat mai sus. Muscata parfumata este utilizata pentru a parfuma dulciurile, prajiturile. Se foloseste cu precadere pentru dulceata, marmelada, peltea de gutui, dulceata de struguri si la prepararea orezului cu lapte, inghetatei, cremei si salatei de fructe.
Pentru a obtine lichior de muscata parfumata, frunzele se pun la macerat in alcool amestecat cu sirop de zahar.
De asemenea, din frunzele de muscata parfumata se poate face ceai. Acesta este tonic, diuretic, benefic pentru diabetici si scade colesterolul. In traditia populara este folosit si pentru alte, dureri de gat, migrene si alergii.

Muscata Calliope

Muscata Calliope este un hibrid intre muscata zonala si cea curgatoare, obtinuta in vestul Europei. Aceasta varietate se caracterizeaza prin flori de culoare rosu inchis si vigoare mare. Muscata Calliope se preteaza la orice expunere, aceasta preferand soare si umbra in egala masura.

Se recomanda, efectuarea de 2 tratamente cu fungicide pe perioada iernii si un tratament impotriva uscarii vasculare pentru o pastrare in siguranta peste iarna.

muscata calliope

Taierea muscatei calliope se face in functie de nivelul de ramificatie. Evident pentru flori mai multe si mai mari ramurile se scurteaza o treime.

Muscata Tiroleza

Din categoria muscatelor tiroleze fac parte: muscata Snow Cascade cu flori albe, muscata Lila Cascade cu flori purpurii, muscata Feuer Cascade cu flori rosii si muscata Leucht Cascade cu flori rosii.

muscata tiroleza

Aceste specii de muscate rezista foarte bine in balcon, la canicula si seceta. Se recomanda ca la plantare in substratul din ghiveci sa se adauge si turba, iar saptamanl sa se realizeze o fertilizare speciala.

Pentru un balcon plin de flori toata vara ciupiti varfurile plantei pentru a stimula infloirea. Daca umididtatea este ridicata muscatele tiroleze pot fi afectate de putregaiul cenusiu pe care il combateti cu fungicide.

Cei mai frecventi daunatori ai mscatelor sunt paduchii lanosi si afidele pe care le puteti combate rapid cu insecticide.

Proprietatile muscatei

In Anglia, muscatele erau cultivate in sere si decorau fiecare balcon sau terasa. Se spune ca Thomas Jefferson, al treilea presedinte american si principalul autor al Declaratiei de Independenta a SUA, avea o mica colectie de muscate la Casa Presedintelui.

Muscatele sunt folosite in gradina, pentru decoct, in bucatarie pentru gust si la fabricarea parfumului.

muscata

Muscatele din grupul Pelargonium Graveolens au miros de trandafir. In Franta, uleiul de muscata cu miros de trandafir devenise inlocuitorul ieftin al uleiului esential de trandafir (Attar of Rose).

In perioada victoriana, muscatele parfumate erau depozitate in saculeti parfumati sau folositi in bucatarie. Tot in acea perioada, ghivecele cu muscate parfumate erau plasate in mod strategic prin casa, astfel incat, atunci cand fustele lungi ale doamnelor atingeau plantele, parfumul incepea sa se raspandeasca prin incapere. De altfel, muscatele erau utilizate la pregatirea apei pentru spalat mainile intre felurile de mancare.

In prezent cea mai mare producatoare de ulei de muscata cu aroma de trandafir este China urmata de Egipt, iar cel mai mare importator este SUA.
Printre speciile cautate in domeniul culinar se numara: cu aroma de lamaie si citrice – Pelargonium crispum, P. citronellum, P. Lime, P. Lemon Balm; cu aroma de trandafiri – P. Graveolens, P. capitatum; cu aroma de capsuni – P. Lady Scarborough; cu aroma de menta – P. tomentosum; cu aroma de pin – P. denticulatum; cu aroma de mar – P. fragrans, P. odoratissimum; cu aroma de nuca de cocos – P. grossularoides (planta anuala, o exceptie printre muscate, dar care nu este recomandata in alimentatie, mai ales femeilor insarcinate).

Cercetarile recente, arata ca muscata lupta impotriva bacteriilor si virusurilor si ca stimuleaza sistemul imunitar general.

In uleiul esential obtinut din perisorii de pe frunze au fost descoperiti peste 120 de constituenti chimici.
Muscatele contin, de asemenea, flavonoizi, taninuri si alcaloizi. Fenolii, cumarinul, proantocianii, compusii fenolici si taninurile sunt reponsabili pentru unele efecte benefice asupra sanatatii. Activitatea antibacteriana a uleiului de muscata s-ar putea datora prezentei monoterpenilor.

muscata

Muscata poate curata aerul de bacterii. Acest lucru a fost demonstrat prin picurarea a milioane de celule de Staphylococcus pe frunzele de Pelargonium. Rezultatul a fost surrpinzator, toate bacteriile au pierit.

Acelasi lucru s-a intamplat cu stafilococ, situat la o distanta de floare. Astfel, s-a declarat ca muscata are un puternic efect antibacterian si este capabila sa asaneze aerul din interior.

Compozitia muscatei si efectele sale asupra organismului

Muscata (Pelargonium) contine diferite substante utile, cum ar fi tanin, amidon, sare, acizi organici, antocieni, flavonoide, uleiuri esentiale, este bogata in calciu si o substanta deocamdata putin studiata – geranin.

Geranium are o actiune antispasmodica, anti-inflamatoare, antiedematoasa, analgezica si antiseptica.

In unele tipuri de Pelargonium sunt prezente anticoagulante, care impiedica formarea cheagurilor de sange si tromboflebitei.

Medicina traditionala – Retete cu muscate

muscata

Hipertensiune arteriala, tulburari nervoase, iritabilitate

Scapa de Hipertensiune arteriala, tulburari nervoase, iritabilitate cu ajutorul frunzelor proaspete de muscate astfel:

Intr-o cana pune o lingura de frunze proaspete, tocate peste care toarna un pahar de apa fierbinte. Lasa timp de o ora la infuzat, strecoara si administreaza cate o lingura de trei ori pe zi cu 15 minute inainte de masa.

Nefrolitiaza

Trateaza nefrolitiaza cu un decoct realizat astfel: doua linguri de frunze de muscate proaspat tocate, care infloresc cu flori rosii, peste care toarna apa clocotita si lasa la infuzat timp de cel putin doua ore sub capac. Strecoara, stoarce resturile si administreaza un sfert de cana de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de mese. Tratamentul dureaza 10 zile, cu 10 zile pauza si daca este necesar, repeat procesul.

Rinita vasomotorie

Pentru tratatarea rinitei vasomotorii se picura in fiecare nara sucul din tulpini de muscata, cate 2 picaturi de cel putin 4 zile.

Dureri de dinti

Pentru a scapa de durerile de dinti aplica o frunza de Pelargonium pe obraz, pe partea dureroasa, timp de 20 de minute.

Conjunctivita

Conjunctivita se trateaza naturist cu decoct realizat dintr-o lingura de frunze sau flori de Pelargonium maruntite peste care se toarna un pahar de apa clocotita si se lasa timp de o ora. Se strecoara, se storc resturile si se spala ochii, puteti folosi perfuzia pentru comprese.

Dermatite, eczeme

Dermatitele se trateaza cu un tratament realizat din 2 cesti de apa clocotita cu 3 linguri de frunze maruntite sau flori de muscate. Amestecul se lasa timp de 2 ore, se strecoara si se stoarce restul. Perfuzia poate fi folosita pentru spalari si comprese.

muscata

Furuncule, ulcere, plagi purulente

Furunculele, atat de enervante si extrem de dureroase se trateaza usor cu un amestec obtinut din apa clocotita si frunze de muscata. Solutia se lasa la racit si se aplica pe zona afectata a pielii. Asigurati un bandaj. Schimbati bandajul de doua ori pe zi.

Bibliografie

  • Blackood W., S. Edinburgh, A history of ornamental – foliaged pelargoniums
  • Lis-Balchin M., 2002, Geranium and Pelargonium: History of Nomenclature, Usage and Cultivation, Editura Taylor si Francis