Muncitori ținuți în condiții mizere

India este principalul furnizor de creveți în SUA, creveții indieni fiind depozitați în congelatoarele celor mai mari lanțuri de magazine alimentare și restaurante din țară. Unul dintre motive este costul scăzut al creveților din India pentru consumatori. Dar acest cost scăzut are un preț. Associated Press a călătorit în februarie într-un stat din sud-estul Indiei pentru a documenta condițiile de muncă din această industrie în plină expansiune, după ce a obținut o copie în avans a unei investigații elaborat de un grup juridic pentru drepturile omului cu sediul în Chicago, care a constatat că lucrătorii se confruntă cu „condiții periculoase și abuzive”.

ERUGULA BABY, lucrător de creveți: Nu am altă opțiune decât să continui să lucrez așa. Simt continuu dureri de picioare și de spate la locul de muncă. Trebuie să stau continuu în picioare ore îndelungate pentru a termina munca.”

Într-o magazie, zeci de femei, unele desculțe, stăteau pe bănci înguste de lemn, îndurând schimburi de 10 ore, decojind creveți acoperiți cu gheață. Creveții, scoși din iazuri în aer liber în butoaie, au fost învârtiți cu mâna în apă murdară. Cu mâinile goale sau purtând mănuși murdare și rupte, femeile răsuceau capetele, smulgeau picioarele și scoteau cochiliile, făcând posibil ca bucătarii americani să poată pur și simplu să rupă o pungă și să îi arunce într-o tigaie.

PENOPOTHULA RATNAM, lucrător în domeniul creveților:  „În majoritatea locurilor nu există locuri de muncă pentru femei. De aceea mergem la fabrică pentru a munci. Nu avem bani nici măcar pentru a duce copiii la spital dacă au febră. Ne luptăm cu adevărat.”

Unii muncitori au spus că plătesc recrutorilor aproximativ 25 de cenți pe zi din salariile lor doar pentru a pune piciorul în interiorul magaziei de procesare. Transportul cu autobuzele companiei este, de asemenea, dedus din salariile unor lucrători, împreună cu costul prânzului de la cantinele companiei. Mulți lucrători nu au contracte și nu au niciun recurs în cazul în care sunt răniți la locul de muncă. Un dermatolog la un spital guvernamental din apropiere a declarat că tratează zilnic între patru și cinci lucrători de creveți. Unii dintre ei au ciuperca unghiilor, cauzată de mici fisuri care permit germenilor să provoace infecții. Alte femei au degetele sau chiar întreaga mână care se întunecă din cauza degerăturilor. Meda a spus că, uneori, este nevoită să amputeze.

SUSHMITHA MEDA, dermatolog, spital guvernamental: „Din cauza acestor temperaturi extreme, cum ar fi temperaturile scăzute, sau prea multă umezeală, vor face această infecție fungică. Deci, atunci, din cauza acestui frig prea mare, întreaga mână poate deveni, de asemenea, albastră. Și cu schimbarea continuă, dacă se neglijează, atunci va fi amputare. De asemenea, degetele ar putea fi sfâșiate”.

În India există totuși o companiei care prelucrează creveții în condiții perfecte de muncă. Un videoclip de marketing produs de întreprindere, care preconizează venituri de 150 de milioane de dolari în acest an, arată decojitorii de creveți într-o încăpere impecabilă, cu mese strălucitoare, iar lucrătorii poartă mănuși, acoperitoare de cap, măști de protecție, cizme de cauciuc și șorțuri impermeabile.

JOHN DUCAR, consilier al consiliului de administrație, Nekkanti Sea Foods:  „Vom merge să purtăm niște discuții cu acele alte părți și vom vedea cum putem să-i ajutăm, să le oferim ceva mai bun decât, din păcate, ceea ce ați văzut în acea zi. Dar, din nou, doar pentru claritate, aceea nu este proprietatea noastră și nu controlăm ce se întâmplă acolo.”

India a devenit principalul furnizor de creveți al Americii, în parte pentru că rapoartele media, inclusiv o investigație AP, au scos la iveală sclavia modernă din industria thailandeză a fructelor de mare. În prezent, creveții indieni reprezintă aproximativ 40% din creveții consumați în SUA.