Secretarul adjunct de stat al Portugaliei pentru muncă, Miguel Cabrita, a cerut țărilor UE marți (9 martie) să meargă rapid cu planuri de reglementare a funcționării la distanță, spunând că acțiunile rapide vor maximiza oportunitățile și vor minimiza riscurile.
Vorbind la o conferință la nivel înalt despre viitorul muncii organizată de președinția portugheză a UE, Cabrita a subliniat importanța găsirii unui echilibru între oportunități și riscuri ale lucrului la distanță.
El a apărat necesitatea „de a trece repede către reglementarea acestui model care nu mai este nou”, dar care a devenit răspândită din cauza pandemiei COVID-19.
Irene Mandl, șefa unității de ocupare a forței de muncă europene ”Eurofound”, a declarat că munca la distanță a devenit „noul normal” în timpul pandemiei și, de asemenea, a susținut ideea reglementării acesteia.
„O parte din lucru ar trebui să continue să se desfășoare în acest fel după criză”, a spus ea.
Printre avantajele muncii la distanță, ea a citat o incluziune mai mare a lucrătorilor, o flexibilitate și autonomie sporită și un echilibru mai bun între viața profesională și viața de familie.
Pe de altă parte, ea a subliniat că există riscuri precum excluderea anumitor grupuri sau creșterea controlului lucrătorilor, stres mai mare și timp de lucru nelimitat.
Ilze Zvidrina, un oficial care prezidează comitetul pentru ocuparea forței de muncă al Comisiei Europene, a subliniat că criza pandemiei a subliniat „unele dintre slăbiciunile deja existente” ale lucrului la distanță. Ea a susținut în favoarea găsirii echilibrului corect, luând în considerare atât crearea de locuri de muncă cât și nimicirea unor, și depunerea eforturilor pentru a aborda segmentarea pieței muncii corect.
„Unele profesii pot folosi munca la distanță, altele nu”, a spus Zvidrina.
Stefano Scarpetta, directorul direcției OECD pentru ocuparea forței de muncă, muncă și afaceri sociale, a declarat că pandemia a provocat „o criză socială majoră a ocupării forței de muncă” și că mulți oameni au fost nevoiți să se mute în alte tipuri de aranjamente de muncă.
Pandemia a arătat că „există multe locuri de muncă care pot fi realizate de acasă și, de asemenea, că companiile au muncitori cu capacitatea de a face acest lucru”, a spus Scarpetta.
„Este probabil ca după criză să existe mai multe persoane care să lucreze de acasă sau în situații hibride”, a adăugat el, avertizând totuși că munca la distanță ar putea contribui la prelungirea programului de lucru și ar putea duce la stres digital.
Sursa informației: https://www.euractiv.com/section/eu-council-presidency/news/regulation-of-distance-working-needs-to-be-implemented-quickly-portuguese-minister-says/