Mucegaiul de zăpada la grâu – Microdochium nivale
Cultivatorii de cereale trebuie sa fie constienti de aparitia mucegaiul zapezii la graul de iarna, deoarece boala are simptome care sunt adesea confundate cu Septoria sau Fusarium si poate infecta toate partile plantei, scrie sanatateaplantelor.ro.
Mucegaiul de zapada (Fig. 1) este un patogen semnalat pretutindeni unde se cultiva grau. Produce pagube mari la grau si secara in zonele si in anii cand iarna cade un start gros de zapada. La noi in tara boala este mai frecventa si pagubitoare pe terenurile joase din Lunca Dunarii, in Transilvania si in nordul Moldovei.
Simptome
Atacul se manifesta pe plante izolat sau in vetre, in toate fazele de vegetatie. Boabele de grau puternic infectate nu germineaza normal, formeaza plantule debile care nu rasar sau cresc lateral, se rasucesc in forma de tirbuson, ramanand in sol unde putrezesc. Boala aparuta la plantute evolueaza si sub stratul de zapada care le acopera si se extinde si la cele din jur. Primavara, in perioada topirii zapezii (martie – inceputul lunii aprilie), simptomele devin evidente, organele plantelor atacate fiind acoperite total sau partial cu un mugeai fin, de culoare alba-cenusie, cunoscut sub numele de mucegai de zapada. Mai tarziu, miceliul prezinta din loc in loc aglomerari roz-rosiatice. Frunzele atacate se ingalbenesc si se usuca. Cand atacul se manifesta in vetre, plantele din mijloc sunt distruse, cele de la periferie prezentand diferite grade de imbolnavire. Pe timp umed si rece boala se extinde, plantele se usuca sau putrezesc, aparand goluri in cultura. Timpul frumos, cu soare si vant, opreste evolutia atacului (miceliul in acest caz se usuca si cade de pe plante).
Uneori plantele bolnave continua sa vegeteze, ajungand la maturitate, dar vor da spice sterile. Pot fi infectate si plantele dezvoltate la baza paiului, unde tesuturile se brunifica si putrezesc. Ca urmare, tulpinile se indoaie si cad sau se rup. La spice, boala se manifesta prin aparitia pe boabe a unui invelis fin de culoare roz-rosiatica. De asemenea, se observa albirea spicelor atacate. Boabele infectate timpuriu raman mici, sunt usoare si zbarcite.
La atacul acestei ciuperci se asociaza si alte specii de Fusarium (F. avenaceanum, F. culmorum, F. graminearum). Miceliul ciupercii se dezvolta atat la suprafata, cat si in tesuturile organelor atacate.
Transmitere si raspandire
De la un an la altul ciuperca se transmite prin sol, unde traieste ca saprofit pe resturile de plante bolnave si prin miceliul din semintele infectate. Poate sa ierneze si sub forma de clamidospori care se formeaza pe miceliu.
Ciuperca poate rezista la temperaturi foarte joase (-33℃). Infectarea si dezvoltarea bolii la semanaturile de toamna sunt conditionate de temperaturile scazute (2-6℃) si de umiditate ridicata.
Factori de risc
Primavara, zilele cu ceata, topirea prelungita a zapezii, terenurile joase unde balteste apa, favorizeaza evolutia bolii. Infectiile in primavara si vara pe tulpini si spice sunt produse de ascosporii si conidiile transportate de vant.
Combatere
Se recomanda graparea culturilor in primavara pentru distrugerea crustei si administrarea de ingrasaminte cu fosfor si potasiu inca din toamna. Dupa recoltare, resturile plantelor bolnave vor fi ingropate printr-o aratura adanca. Pentru semanat trebuie neaparat se se foloseasca seminte sanatoase sau dezinfectate. Rotatia culturilor, drenarea terenurilor care retin apa sunt, de asemnea, masuri indicate in evitarea aparitiei mucegaiului zapezii.
Se pot face tratamente la samanta cu:
- SYSTIVA 333 FS (fluxapyroxad 333 g/l) – 150 ml/100 kg semanta;
- RANCONA I-MIX / RANCONA ROYAL (imazalil 50 g/l + ipconazol 20 g/l) – 1,0 l/t samanta;
- CELEST EXTRA (difenoconazol 25 g/l + fludioxonil 25 g/l) – 200 ml/100 kg semanta, etc.
Surpinzator, sunt putine informatii despre aceasta boala fungica. Cercetarile asupra acestei boli sunt importante deoarece mucegaiul zapezii pare sa fi devenit mai evident pe camp in ultimii cativa ani.
Ing. Luminare Maria-Cristina
ICDPP Bucuresti