Momente de îngrijorare exprimate de delegația UE privind seceta din Moldova

Impactul secetei se simte tot mai acut și provoacă îngrijorări cu privire la alimentarea cu apă potabilă, utilizarea acesteia pentru producția de energie și în agricultură, susțin reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Potrivit reprezentanților Uniunii Europene în Republica Moldova, fermierii sunt printre cei mai mari consumatori de apă, tot ei fiind și printre cei mai afectați de deficitul ei.

În același timp, Moldova dispune de resurse limitate de apă, comparativ cu majoritatea statelor europene. O bună parte din fântânile și râurile mici s-au uscat în ultimii ani. Până în 2030 se estimează că cererea de apă dulce va depăși cu mult oferta la nivel global.

Cu toate acestea, potrivit Delegației UE în R. Moldova, există suficiente resurse de apă și este necesar ca aceasta să nu fie irosită și poluată, ci gestionată eficient, astfel încât să satisfacă nevoile actuale, fără a compromite resursele destinate generațiilor viitoare.

„Urgența de a acționa nu a fost niciodată mai clară. Împreună avem puterea de a produce o schimbare. În cadrul Săptămânilor Diplomației UE pentru Climă și Energia Verde, ne unim forțele pentru a sensibiliza și acționa”, scriu reprezentanții Delegației UE în Republica Moldova.