Doar 15% din moldoveni s-au vaccinat cu ambele doze. În total, au fost administrate 1.100.000 de doze de vaccinuri. Potrivit specialiștilor din sănătate, cauza numărului mic de persoane vaccinate demonstrează că, încă, populația este destul de rezervată în raport cu imunizarea.
SNCR TIME COD 02,19-02,52
„Racordând la acel obiectiv din programul de vaccinare, urmărind să atingem o rată de acoperire de 70% către noiembrie 2021, este evident că, păstrând același tempou de vaccinare, e greu de atins acest obiectiv”.
Svetlana Nicolăescu, coordonator al campaniei naționale de imunizare
Totuși, cei mai mulți imunizați sunt vârstnicii, pe când tinerii nu se grăbesc să o facă.
„În Găgăuzia și teritoriile adiacente, vedem o rată de vaccinare de sub 10%. Cel mai eficient, acest proces decurge în Chișinău, unde avem 23% din populația adultă, complet vaccinată”.
Svetlana Nicolăescu, coordonator al campaniei naționale de imunizare
Între timp, peste 83 de procente din lucrătorii medicali sunt vaccinați cu ambele doze de vaccin.
„Ne îngrijorează procesul de vaccinare din sistemul educațional. Doar 30% din lucrătorii din sistemul de învățământ sunt pregătiți de anul școlar. Măsura e eficientă doar când se atinge o rată de vaccinare de peste 80%. Dar avem doar o cotă de 30%”.
Svetlana Nicolăescu, coordonator al campaniei naționale de imunizare
Campanie de vaccinarea în Republica Moldova este una benevolă. Cetățenii nu se grăbesc să se imunizeze din diferite motive, sau le este frică, sau sunt indeciși care vaccin să-l aleagă.