O treime din veniturile moldovenilor este cheltuită pe mâncare. Salariul minim net în Republica Moldova a crescut cu 23,1% în 2024, ajungând la 222 de euro. Picodi România a verificat cum a evoluat salariul minim în 67 de țări, cum au crescut prețurile produselor alimentare de bază și cum se compară costul unui „coș de supraviețuire” cu salariul minim.
Astfel, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 cu o creștere de 23,1% a salariului minim. Cu toate acestea, convertit în euro, adică 222 euro, salariul minim din țara noastră este de aproape două ori mai mic decât cel din România, unde acest indicator este de 418 euro.
Pentru acest studiu, a fost creat un coș alimentar de bază format din 8 grupe de produse. Astfel, moldovenii consumă lunar 10 litri de lapte pe care plătesc peste 190 de lei. De asemenea, de pe masă nu lipsește pâine. În total, moldovenii mănâncă 10 pâini pentru care moldoveni scot din buzunar 90 de lei. Totodată cap de listă este orezul, ouăle și brânza. Cei mai mulți bani se duc pe carne, astfel, un moldovean consumă în jur de șase kilograme, iar suma ajunge la peste 680 de lei. Alte produse care nu lipsesc de pe masă sunt fructele și legumele. În total, pe lună in moldovean cheltuie peste 1500 de lei doar pe mâncare.
Datele colectate arată că, în funcție de țară, cheltuielile pentru produse alimentare pot varia de la câteva procente până la peste jumătate din cheltuielile de consum. De exemplu, mai puțin de o zecime din cheltuielile pentru alimente și băuturi nealcoolice de uz casnic se regăsesc în țări precum SUA, Singapore, Marea Britanie sau Elveția. Dintre țările incluse în clasament, cel mai mare procent de cheltuieli pentru alimente se regăsește în Nigeria, Myanmar și Kenya. Potrivit studiului, în Republica Moldova cetățenii cheltuie o treime din salariu pe produse alimentare.