Moldova, tot mai atractivă pentru investitori

Moldova este tot mai atractivă pentru investitorii străini, iar oamenii de afaceri devin mai dornici să intre pe piața noastră. Despre aceasta s-a discutat în cadrul celui mai important eveniment economic de promovare a țării noastre – Moldova Business Week, cu genericul „Moldova – destinație de relocare a afacerilor și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”, care a avut loc în perioada 15-16 septembrie, la Chișinău.

Irina Tolstousov, reprezentant, Agenția de Investiții: ”Moldova Business Week, este un eveniment complex, este cel mai mare eveniment economic național și abordează mai multe subiecte interconectate. În acest an, vorbim despre statutul de candidat pentru Uniunea Europeană, pe care l-a dobândit Moldova în iunie 2022, dar și o opțiune ca Moldova să devină acel jucător important în aprovizionare în lanțurile globale și regionale de infrastructură.”

Printre factorii care ne fac țara mai atractivă pentru investitorii străini sunt semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană dar și poziția geografică.  Întreprinzătorii din UE reprezintă aproximativ 84 la sută din toți cei care investesc în Moldova.

Irina Tolstousov, reprezentant, Agenția de Investiții: ”Apropierea noastră de Uniunea Europeană, armonizarea legislației, recunoașterea semnăturilor digitale, lucru care s-a înfăptuit recent, totul sporește spre a ne uni și mai mult legal, contextual și infrastructural de Uniunea Europeană. Noi credem că în primul rând, și acest lucru este menționat cel mai des de investitori este așezarea geografică favorabilă pe care o are Republica Moldova, pentru că este într-adevăr în centrul Europei și este punctul de legătură dintre Est și Vest. Practic avem acord de liber schimb cu toate țările din Uniunea Europeană, Turcia, UK, țările Europei Centrale, dar și costurile mai reduse de producere, avantaje fiscale, prezența unor platforme investiționale pentru investiții.”

Totodată, forța de muncă ieftină și calitativă atrage investitorii în țara noastră.

Ana-Maria Paraschiv, fondatoare, Compania “Ubuntu World”: ”În Europa de Vest, nu sunt foarte mule posibilități, chiar dacă Franța încearcă să atragă cât mai multe societăți. În Franța, costurile sunt foarte mari și există problema școlilor profesionale. În țările din vest, nu mai există școli profesionale, aici Moldova are destul de multe școli profesionale și este unul din cele mai importante atuuri pentru ca un investitor să vină.”

Interesul a fost sporit atât din partea investitorilor, cât și a academicienilor.

Alexandru Micu, cercetător științific, Institutul de Fizică Aplicată, AȘM: ”Suntem bucuroși să participăm la acest forum. Eu sunt reprezentantul institutului de fizică aplicată, care am reușit să proiectăm un dispozitiv pentru dezinfectarea aerului în spațiile închise, în regim non-stop.” 

Alexandru Ermicev, director Laborator: ”Toate cheltuielile financiare au fost suportate de mine, dar dacă acest proiect va evolua, cu siguranță investițiile din țară sau din afară, vor fi binevenite.” 

Posibilitatea de a-și desfășura activitatea într-un mod rentabil și fără riscuri, atrage investitorii străini din diferite țări.

David Tsirdava, vicepreședinte, Busines Chamber of Asian & Gulf Countries: ”Participăm pentru prima dată la acest eveniment în Republica Moldova. Ne-a cointeresat procesele democratice care au loc deja în această țară. În ultimii patru- cinci ani am monitorizat procesul de dezvoltare a Republicii Moldova, mai ales după pandemie, iar partenerii  noștri din țări precum Catar, Emiratele Arabe și altele, au oferte concrete dar trebuie să precizez că suntem la etapa de analiză.”

În anul precedent, companii din 19 țări și-au arătat interesul de a investi peste un miliard de euro în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova.