Moldova rămâne fără oameni. Prognozele experților

Republica Moldova se depopulează activ. O confirmă studiile internaționale, dar și experții locali. Și nu se întâmplă doar în sate, așa cum ne-am obișnuit să credem, vorbim despre un proces complex la nivel național.

Fenomenul migrației nu este nou pentru țara noastră și înregistrează deja mai multe faze.

OLGA GAGAUZ, expert în demografie: Acum noi avem faza când pleacă întreaga familie, toți împreună. Ceea ce observăm în ultimii ani este că pleacă persoanele cu un nivel de studii înalt, profesioniști care au avut locuri de muncă în Republica Moldova, chiar și salarii bune în Republica Moldova. Majoritatea acestora nu văd perspective că ceva se va îmbunătăți în timpul apropiat.”

Depopularea țării este asociată și cu îmbătrânirea populației.

OLGA GAGAUZ, expert în demografie:La noi nu numai că scade numărul populației, dar se schimbă structura populației. Procentul populației la vârsta de 60 de ani și peste a ajuns deja la 20%  din numărul total al populației. Conform prognozelor, în 2040, mai mult de 30% o să fie în vârsta de 60 de ani și peste.”

Nu mai dispunem nici de resurse de forță de muncă, iar agricultura este unul dintre cele mai afectate domenii.

VALERIU SAINSUS, expert în demografie: Chiar dacă în agricultură se răcnește deseori că nu sunt forțe de muncă, eu, ca demograf, trebuie să vă spun că nici în următorii 30 de ani n-o să fie. Unica soluție pentru agricultură este mecanizarea.”

În lipsa serviciilor de primă necesitate și a unui trai decent și confortabil, cei de la sate se mută în orașe, dar până și acestea au devenit neatractive.

OLGA GAGAUZ, expert în demografie:Suntem o țară foarte mică, avem nevoie de transport, de infrastructura bună a drumurilor, care va lega acele poluri economice cu diferite sate, chiar și cele mai îndepărtate și oamenii, într-un timp, poate o să prefere să locuiască la sate, și nu în orașe.”

Depopularea vizează direct și structurarea teritorial-administrativă.

ALEXANDRU MORCOV, expert CALM: Noi avem nevoie de o reformă veritabilă a administrației publice per general cu două elemente de bază: centrată pe cetățean și interesul lui și utilizând mecanismul de descentralizare administrativă, patrimonială, financiară, multidimensională.”

Experții rămân rezervați referitor la probabilitatea reîntoarcerii cetățenilor plecați, însă nu sunt categorici.

VALERIU SAINSUS, expert în demografie: În contextul în care o bună parte din sistemul economic va funcționa durabil, există șansele că o bună parte din migranți să revină acasă cu experiență pentru a repune în funcțiune aptitudinile căpătate peste hotare. Dar asta nu s-ar întâmpla probabil nici în următorii decenii.” 

Potrivit datelor economiștilor, de la obținerea independenței și până în prezent, populația Republicii Moldova s-a redus cu un milion și jumătate. Numărul cetățenilor este acum de 2 milioane 900 de mii.