Moldova rămâne fără muncitori

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, forţa de muncă este în scădere în Republica Moldova.

În trimestrul III al acestui an, în ţară, erau aproape 900 de mii de moldoveni apţi de muncă, cu aproape 6 la sută mai puţini faţă de  aceeași perioadă a lui 2019.

Peste 860 de mii de persoane din populaţia activă era angajată. Indicele este în scădere cu peste 5 la sută faţă de anul trecut.

În descreştere este şi rata şomajului, în Moldova fiind înregistrați peste 30 de mii de oameni fără un loc de lucru, adică mai puţin cu 4% faţă de 2019.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniţă, timp de un an, numărul şomerilor s-a redus cu aproape opt mii, iar rata şomajului este de trei ori mai mică decât media europeană. Asta în condiţiile în care, în majoritatea statelor europene, în timpul pandemiei, ea s-a mărit.

Diminuarea ratei de şomaj se explică prin faptul că de cele mai multe ori, cei rămaşi fără serviciu pleacă în căutarea unei vieţi mai bune peste hotare.

Salariile mici, lipsa pozițiilor, a perspectivelor în zonele rurale și calitatea proastă a utilităților oferite de stat îi determină pe moldoveni să se mute cu traiul în străinătate.