Moldova nu interzice importurile din Ucraina

Autoritățile de la Chișinău și-au schimbat viziunea asupra problemei legată de importurile de cereale din Ucraina. Mai exact, după întrevederea pe care a avut-o miercuri, la Guvern, cu reprezentanții celor mai mari Asociații de fermieri de la noi, Vladimir Bolea a spus că țara noastră nu va impune, deocamdată, careva restricții țării vecine. 

Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova, unde ministrul Agriculturii a menționat, oferind câteva cifre, că această soluție ar aduce rezultate zero, ținând cont că problema poartă caracter economic.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii: „De la întâi ianuarie 2023 și până în data de opt mai, în Republica Moldova au fost importate 177 de tone de grâu, ceea ce înseamnă 7,5 TIR-uri, adică cantități total nesemnificative. Tot în aceeași perioadă au mai fost importate 4.000 de tone de floarea-soarelui și câteva mii de tone de porumb.”

Totodată, nici interzicerea tranzitului cerealelor din Ucraina prin Moldova nu mai este luată în calcul de partea moldovenească, a mai spus oficialul.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii: „Tranzitarea nu ne afectează nicicum negativ. Datorită tranzitului, Căile Ferate din Moldova și-au revenit foarte bine. Problema este pentru exportatorii care exportă prin auto. Tranzitul din Ucraina spre vămile din România genera mereu cozi imense. Suntem interesați pe dezvoltarea tranzitului pe calea feroviară.”

De asemenea, mai zice Vladimir Bolea, în cadrul întrevederii cu agricultorii, care au amenințat cu proteste dacă Moldova nu se va alinia la Decizia Comisiei Europene privind restricționarea temporară a importurilor cerealelor din Ucraina, Guvernul s-a angajat să adauge la fondul de subvenționare al acestora încă 100 de milioane de lei.

Luni, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, Vladimir Bolea declara că fermierii noștri sunt în drept să fie supărați pe situația creată și că autoritățile de la Chișinău le-au informat pe cei din țara vecină despre nemulțumirea care a apărut în rândul fermierilor.

 Drept replică, Kievul a anunțat că pregătește să interzică importurile din Moldova ca răspuns la intenția țării noastre de a restricționa importul de produse agricole ucrainene.