Moldova ia măsuri împotriva febrei aftoase. ANSA restricționează importurile și instruiește fermierii

În contextul focarelor recente de febră aftoasă din regiune, Republica Moldova adoptă măsuri ferme pentru a preveni pătrunderea virusului pe teritoriul național. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat restricții de import și instruiri extinse în teritoriu pentru protejarea sectorului zootehnic.

Mai exact, a fost interzis importul de animale susceptibile (bovine, porcine, ovine și caprine) din Slovacia, iar din Ungaria este permis doar din regiunile neafectate. Totodată, au fost lansate instruiri pentru medicii veterinari, personalul din ferme și abatoare, precum și pentru fermieri, cu privire la semnele clinice ale bolii, modul de răspândire și măsurile care trebuie luate în caz de suspiciune.

ANSA face apel la responsabilitate din partea operatorilor economici și a cetățenilor. Proprietarii de animale sunt îndemnați să solicite identificarea efectivelor și să anunțe orice semn de boală. De asemenea, cetățenii care revin în țară sunt rugați să nu introducă produse alimentare de origine animală din zonele afectate, acestea urmând a fi confiscate și distruse pentru a preveni riscul de contaminare.

Febra aftoasă este o boală virală foarte contagioasă, care afectează animalele cu copita despicată. Ultimul caz de febră aftoasă în Republica Moldova a fost înregistrat în anul 1982, iar din 2008 țara are statut oficial de zonă liberă de această boală, recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății Animalelor.

Citiți mai mult:

Cocostârcii care revin de aproape 30 de ani într-o gospodărie din Sîngerei au primit un cuib din fier, pentru a fi protejați

Pericol pentru agricultură: Solurile din Moldova, tot mai uscate. Experții avertizează asupra secetei din 2025

Stimați cititori!

Puteți citi știrile Agro TV Moldova în formatul convenabil pentru dumneavoastră pe Facebook și Instagram, urmăriți-ne pe Tik-Tok și YouTube. De asemenea, abonați-vă la canalul nostru de Telegram și Viber.

Dacă aveți ceva de împărtășit cu redacția, trimiteți observațiile și știrile dumneavoastră pe adresa noastră de e-mail: contact@agrotv.md.