Moldova exportă mai mulți struguri de masă

Peste 15 mii tone de struguri moldovenești au fost exportate în luna octombrie. Cantitatea este dublă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceasta se explică prin calitatea mai bună a strugurilor, dar și tendința de a-i vinde după recoltare.

În ultimii doi ani, producătorii de struguri de masă din Moldova au înregistrat o calitate slabă a strugurilor din cauza precipitațiilor abundente în timpul perioadei de recoltare.

”Anul curent este unul favorabil pentru strugurii de masă, care au o calitate bună. În prezent, aceștia sunt comercializați la un preț de la 12 până la 20 lei per kg. Vorbim despre strugurii de calitate ambalați în lădițe de 9 kg de lemn. La un preț mai bun sunt comercializați strugurii ambalați în cutii de carton – 4-5 kg în ladă, cu pliculețe de sulf” spune Octavian Olaru, specialist marketing din cadrul Asociației Moldova Fruct.

Totodată, potrivit lui, se înregistrează o tendință clară când producătorii încearcă să își comercializeze marfa până la Anul Nou și nu riscă să o depoziteze pentru o perioadă mai îndelungată.

În lunile septembrie-octombrie, în total din Moldova au fost exportați 21,6 mii tone de struguri de masă. 12 mii din ei au fost comercializați pe piața Federației Ruse și alte țări CSI, iar 10 mii tone în Uniunea Europeană.

În ultimii ani, producătorii moldoveni au investit în înființarea plantațiilor moderne de struguri de masă cu sisteme de suport tip Pergola și Gable, ceea ce le permite obținerea unei cantități mai mari de struguri de o calitate superioară.

Datorită tehnologiilor moderne de producere și post recoltă implementate în cadrul întreprinderilor, dar și deținerea certificatului internațional pentru confirmarea inofensivității fructelor GlobalG.A.P, producătorii au reușit să exporte struguri pe cele mai exigente piețe din UE, cum ar fi Olanda și Germania.

 

sursa: agroexpert.md