Republica Moldova este „campionul absolut” al migrației pe continentul european, afirmă expertul economic, Veaceslav Ioniță. Acesta spune că amalgamarea ar fi un proces necesar țării noastre care ar putea rezolva mai multe probleme.
Expertul susține că prin amalgamarea voluntară a localităților, concept pe care Guvernul și-a propus-să-l realizeze după alegerile locale din toamnă, în decurs de patru ani se dorește ca primăriile, în special pe cele mici, să se unească în comune, pentru a economisi resurse financiare pentru investiții la nivel local. Totodată, Guvernul va aloca altele circa 250 de milioane de lei satelor și comunelor amalgamate pentru dezvoltarea localităților.
Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul: „Primăriile, pur și simplu, rămân fără oameni și trebuie ceva de făcut. Dacă noi, până-n 2010, în sate aveam 2500 de oameni, acum ajungem la 1200. Noi avem circa 500 de sate unde populația este mai mica de o mie de oameni. După recensământul din 2024, cred că noi vom plânge cu lacrimi amare, când vom afla câți oameni, într-adevăr, suntem în țară”.
Analistul economic mai afirmă că scăderea numărului populației este o presiune administrativă. În cazul amalgamării, pe țară, numărul funcționarilor la o mie de locuitori va scădea cu 50%, de la 3,8 persoane în prezent la 2,6 după amalgamare. În cazul primăriilor mari, numărul este în prezent de 2,1 la o mie de locuitori, și va fi de 2.
În cadrul primăriilor medii reducerea va fi de la 4,4 la 2,8. În cazul primăriilor mici, în prezent sunt de aproape șapte ori mai mulți funcționari față de o primărie mare.
Potrivit expertului, cu cât primăria este mai mică, cu atât presiunea financiară și administrativă este mai mare și banii se cheltuie pentru întreținerea aparatului administrativ și nu se fac investiții în localitate.