Modificări la procesul de irigare în zonele de exploatare ale sistemelor
Guvernul Republicii Moldova a adoptat un pachet de modificări la actele normative care reglementează procesul de irigare în zonele de exploatare ale sistemelor de irigare centralizate gestionate de utilizatorii agricoli de apă. În special, acest lucru se referă la un regim de lucru a unui „ghișeu unic” pentru eliberarea autorizațiilor de mediu pentru utilizatorii de apă de către organismul abilitat în acest sens.
Această autorizație se eliberează în prezent pentru utilizarea reţelei de alimentare cu apă de către Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare a terenurilor agricole, dar nu pentru fiecare dintre membrii acesteia în mod individual. Prin urmare, această măsură poate fi considerată drept un stimulent pentru producătorii agricoli să se alăture asociațiilor specializate din domeniul dat.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial 35 de Asociaţii a Utilizatorilor de Apă pentru Irigare, dintre care 27 administrează 30 de sisteme centralizate de irigare (înscrise în registrul Agenției de stat “Apele Moldovei”). În perioada 2010-2015 zece dintre cele mai promițătoare sisteme de irigare centralizate au fost reconstruite cu ajutorul fondurilor oferite de către “US Millennium Challenge Corporation” în cadrul programului Compact. În total, conform estimărilor experților, în țară sunt irigate prin sisteme centralizate de irigare circa 15 mii de hectare, din care circa 85% sunt plantații perene (în principal livezi), precum și terenuri ocupate de culturi legumicole şi plantaţii de pomuşoare.
În anul 2021, din cauza cantității mari de precipitații căzute în a doua jumătate a primăverii și prima jumătate a verii, amploarea și intensitatea utilizarea sistemelor de irigare în ţară a înregistrat o scădere. Cu toate acestea, cea mai mare parte din prima jumătate a anului 2022 poate fi deja considerată a fi uscată. Rolul sistemelor de irigare, în special ale celor centralizate care pompează apă din râurile Nistru și Prut, a crescut substanţial. Având în vedere acest lucru, Hotărârea menționată de Guvern a scurtat perioada de eliberare a autorizațiilor de mediu de către Inspectoratul Pentru Protecția Mediului pentru utilizatorii de apă – de la 30 la 15 zile.