Miros insuportabil la Cupcini. Autoritățile acuză fabricile din zonă
Miros insuportabil în Cupcini din cauza apelor reziduale. Oamenii se plâng că duhoarea este și mai puternică noaptea. Localnicii sunt nevoiți să stea cu geamurile închise și batiste la nas. Și mai greu le este oamenilor cu probleme respiratorii sau gravidelor, cărora mirosul greu le face rău, relatează NordNews.md.
„Cred că de la fabrici, ape reziduale. Pute a rahat. Poți să vomiți. Soția este însărcinată și nu poate ieși afară pentru că mirosul o dă jos. Ziua nu se simte, dar seara e strașnic.”
„Iese fum, miroase urât din cauza sistemului de canalizare. În partea de sus nu este așa grav, dar în vale este insuportabil”, s-au plâns oamenii.
„Sunt vreo patru tipuri de miros. Miroase a veceu de la opt seara până la opt dimineața. În fiecare zi se întâmplă și nu primul an.”
„Miroase urât aici. Nu din cauza râului, dar a apelor reziduale. De vină nu este Moldova Zahăr. Eu lucrez acolo. Totul e din cauza apelor reziduale, a stației de epurare vechi.”
„De vină nu este Moldova Zahăr, ci apele reziduale. Noaptea aruncă deșeurile lichide și provoacă un miros insuportabil. Închidem geamurile, dar este inutil. Când cobori mai aproape îți vine să vomiți. Trebuie de rezolvat cumva pentru că este insuportabil”, au mai spus oamenii.
Reprezentanții Inspecției pentru Protecția Mediului Edineț spun că la fabrica de zahăr din Cupcini a existat o problemă, dar că aceasta a fost soluționată încă anul trecut.
Adrian Rotaru, șef Inspecția pentru Protecția Mediului, Edineț: „Ne vom autosesiza, vom efectua un control, iar dacă vor fi găsite abateri, vor fi atrași la răspundere. La ei au fost eliberate prescripții de a schimba anumite filtre și un ciclon. Lucrările au fost executate în scurt timp.”
Autoritățile locale declară că au creat o comisie care s-a deplasat la fața locului, iar în curând, analizele de laborator vor demonstra cine se face vinovat de duhoarea din Cupcini.
Ludmila Magu, primar, or. Cupcini: „Da, acolo există miros. Nu putem să negăm acest lucru. Sau vine de la fabricile de zahăr și conserve de la noi și din Edineț, sau e din cauza stației de epurare a întreprinderii „Apă-Canal”, cu toate că ei spun că nu este așa.”
Directorul ÎM „Apă-Canal” Edineț spune că a solicitat fabricilor din localitate să întreprindă măsuri și să vină cu o explicație, doar că aestea întârzie. Preliminar, Vitalie Sorocan crede că de vină ar fi cele două uzine de prelucarare a merelor din Cupcini și Edineț care nu dispun de stații de preepurare a apelor reziduale. Din data de 4 noiembrie, acestea riscă să fie deconectate de la rețelele de canalizare.
Vitalie Sorocan, director, ÎM „Apă-Canal”, Edineț: „Fabricile de prelucrare a merelor nu au stație de preepurare. Știm asta cu siguranță. Se vede că de la ambele fabrici apele uzate vin neprelucrate. Apa care vine la stația de epurare este maronie și lipicioasă, precum mărul stricat.”
De cealaltă parte, reprezentanții celor două fabrici neagă acuzațiile.
„Noi nu avem nimic ce ar putea provoca așa miros. Avem doar mere. Apa noastră ajunge prin canalizare la stația de epurare. Pentru asta plătim peste un milion de lei.”
„Poate problema este în stația de epurare a Apă-Canal, poate e timpul să investească în ea din banii pe care îi achităm. Mai mult, noi avem și o stație de preepurare a apei și la ei ajunge apa care corespunde normelor”,
Despre aceasta au menționat reprezentanții fabricilor de prelucrare a fructelor vizate.