Miniștrii europeni ai agriculturii, îndemnați să găsească soluții la mulțimea de probleme cu care se confruntă fermierii

Miniștrii europeni ai agriculturii sunt chemați să găsească soluții la mulțimea de probleme cu care se confruntă fermierii din Uniune. Importurile la prețuri mici din Ucraina, costurile mari ale carburanților sau mulțimea de noi norme ecologice sunt doar câteva dintre motivele care îi scot pe agricultori în stradă în multe state europene.

Mânia fermierilor are la bază mai mulţi factori şi nu se datorează neapărat aceloraşi motive în toate ţările, însă la nivel european preocupările lor trebuie să fie luate în calcul mai bine, avertizează ministrul belgian al agriculturii, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia uniunii. Miniştrii din cele 27 de state membre discută despre un așa numit dialog strategic propus de Comisia Europeană. Acest forum va reuni joi organizaţiile din sectorul agricol, companiile agro-alimentare, organizații neguvernamentale şi experţi.

CHARLIE MCCONALOGUE, ministrul irlandez al agriculturii: „Uneori fermierilor li se poate părea că sunt în permanență sub presiune și că rolul lor este în mod constant discutat și adesea criticat, în timp ce, în schimb, ceea ce ar trebui să facem este de fapt să respectăm munca extrem de importantă pe care o fac. Și cred că dacă putem întoarce atenția asupra acestui lucru și putem pune acest lucru mult mai mult în prim plan, și de aceea salut călduros accentul pe care președinția belgiană îl pune pe importanța securității alimentare.”

Dincolo de noile reglementări legate de mediu, un subiect care provoacă disensiuni între liderii și fermierii Europei îl reprezintă afluxul de produse agricole ucrainene după eliminarea taxelor vamale în 2022. Bruxelles-ul ar urma să prezinte propunerile pentru o nouă prelungire a acestor scutiri în luna iunie, însoţită cel mai probabil de mecanisme de limitare a importurilor. Fermierii din țările învecinate cu Ucraina cer restrângerea acestor importuri, acuzate că duc la scăderea preţurilor.