Ministerul Energiei și-a prezentat țintele care necesită a fi atinse în anul 2030

Ministerul Energiei a publicat pentru consultări publice Conceptul Planului Național pentru  Energie şi Climă. Documentul include țintele care necesită a fi atinse în anul 2030 și prevede o viziune către anul 2050.

Astfel, ponderea energiei din surse regenerabile în consumul final de energie trebuie să fie de minim 27% în anul 2030. Creșterea consumului total de energie primară va fi de cel mult 3000 de ktep în anul 2030, iar a consumului total final de energie – de cel mult 2800 de ktep în anul 2030. Totodată, este preconizată o reducere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră (GES) cu 68,6% în anul 2030 față de nivelul anului de referință 1990, la nivelul de 9,10 Mt de CO2 echivalent. Cifrele menționate nu acoperă regiunea transnistreană.

PNIEC acoperă cele 5 dimensiuni ale Uniunii Energetice: Decarbonizare,  Eficiență energetică, Securitate energetică, Piață internă a energiei și Cercetare, inovare și competitivitate.

Documentul constituie o foaie de parcurs pentru modernizarea cadrului de politici publice în domeniul energie și climă, pregătirea terenului pentru implementarea măsurilor prezentate și atragerea investițiilor în sectorul energetic și în protecția mediului înconjurător.

Primul PNEC trebuie să cuprindă perioada 2025 și 2030 și, ulterior, perioade de zece ani, începând din 2031 până în 2040.

După consultarea şi aprobarea conceptului, PNEC urmează a fi elaborat şi prezentat Comunității Energetice până la 30 iunie 2024.

Planul Național pentru Energie şi Climă este elaborat cu sprijinul Uniunii Europene, prin programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD.

Conceptul poate fi accesat aici pentru cei interesați: Particip.gov.md