Milioane investite fără folos

Au cheltuit 11 milioane de lei pentru a avea apă la robinet, dar continuă să o care din fântânile vechi și poluate. Este situațiia în care s-au pomenit locuitorii din satul Risipeni, raionul Fălești. Deși acum patru ani, în localitate a fost implementat un proiect de aprovizionarea cu apă potabilă și canalizare, prin țevi nu a curs nici gram de apă, relatează nordnews.md.

Autoritățile locale dau vina pe magistrala Prut-Fălești, care nu este gată să livreze apă potabilă prin rețeaua de apeduct, lucru greu de explicat Ninei Rusu. La ai săi 69 de ani, femeia este nevoită să care găleți cu apă.

Doamne, e ca fără mâncare. În primul rând, trebuie să ai apă ca să poți să faci mâncare, să mai speli. Tare mi-i greu. Suntem bolnavi, bătrâni. Ne trebuie apă. Mai avem noroc de primar că ne mai trimite câte o căruță și ne mai aduce câteva butoaie cu apă, dar așa, nu știu ce-am face, spune Nina Rusu, pensionară.

Lia Brașoveanu spune că a obosit să strângă apă din ploaie pentru treburile casnice. Femeia regretă că nici în acest an, nu va avea apă la robinet.

Stă totul mort. Așa cum au pornit atunci, așa și a rămas totul pe loc. Strângem apă când plouă, pregătim vasele, căldările, toate tinichelele de la casă le umplem cu apă, ca să avem până când iar va ploua, spune Lia Brașoveanu, pensionară.

Din cauza că apă din fântâni este plină de impurități, femeia este silită să scoată lunar din buzunar câte 300 de lei.

De băut, eu cumpăr apă. Mi-am făcut abonament la Bălți. De două ori pe lună îmi aduc apă, câte două butelii. Folosesc câte o butelie pe săptămână. 65 de lei e butelia adusă acasă.

Cel mai dureros, spun oamenii, este că toate țevile au fost instalate, doar că apa prin ele nu curge.

E dureros în suflet pentru că lumea așteaptă cu nerăbdare o ușurință oarecare, să fie apă la robinete. De mulți ani avem trasă conducta până acasă, dar nu se rezolvă nimic, spune Lidia Grigore, locuitoarea satului Risipeni.

Au fost trase țevile, a fost trasă canalizarea, dar tot ne amână și ne tot spun că va fi apă, dar care e problema noi nu cunoaștem. Aducem cu butoaiele, cărăm din altă parte, ne chinuim, ne este foarte greu, spune Valentina Baxan, locuitoare din satul Risipeni.

Conducerea rezolvă problema, nu satul. Peștele de unde se strică? De la cap. Așa și aici.  Ce folos că am robinet, dacă nu-i apă?”, spune Nicolai Grecu, locuitor din satul Risipeni.

Din 2017 până în prezent, din păcate, prin rețelele de alimentare cu apă și stația de tratare nu a mers nici o picătură de apă, dat fiind faptul că  sursa de alimentare cu apă pentru localități este magistrala Prut-Fălești, care  nu este gata să ne livreze apă potabilă prin rețele la pichetul unde noi am fost conectați la magistralăa declarat Dmitrie Mosorete, primarul satului Risipeni.

Autoritățile locale recunosc că țevile se uzează fără a aduce vreun folos. Însă nu pot face nimic pentru a grăbi lucrurile.

Pe an ce trece, noi, primăria comunei Risipeni, avem de suferit din cauza investiției moarte, amortizate, nici nu știu cum să-i spun. Este o investiție undeva și rușinoasă, fiindcă, orientativ, peste 11 milioane de lei se uzează, a conchis Dmitrie Mosorete, primarul satului Risipeni.

Locuitorii din Risipeni vor avea, totuși, acces la apă potabilă, susțin reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord. O companie din România va construi apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă, din Iași, a raioanelor Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești.

Urmează să fie construite patru treceri din România spre Republica Moldova. Dacă va primi apă potabilă raionul Fălești, atunci va avea această posibilitate și consumatorii din aceste două localități, a menționat Constantin Bîndiu, reprezentant ADR Nord.

Proiectul de construcție a unui sistem de aprovizionare cu apă potabilă în comuna Risipeni a fost realizat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord în perioada anilor 2014-2017.