Milioane de dolari alocate pentru potențialul energetic al RM
USAID continuă investițiile în sectorul energetic al țării noastre. De această dată, cu 42 de milioane de dolari, pe lângă cele 17 milioane, anunțate în martie 2022.
Drept urmare a crizelor din sector, dar și potențialul energetic vulnerabil al țării, provocat de lipsa reformelor în ultimii 30 de ani și a investițiilor insuficiente pe parcurs, sprijinul pentru acest sector, va oferi cetățenilor acces la resurse energetice eficiente și accesibile.
Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Avem o echipă formată din șaptesprezece experți din SUA și nu doar, care ajută atât Energocom-ul, Moldelectrica, ANRE, ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale ca să grăbim procesele de elaborare și promovare a politicilor publice în acest domeniu.”
Victor Pînzari, director general interimar Energocom: „Aceste suport ne permite să avem posibilitatea de a semna contracte pe termen lung, una dintre condiții sunt, achitarea în avans. Ne-am permite să avem contracte bilateral încheiate și să avem un preț stabil pe o perioadă îndelungată, ceea ce n-ar influența creșterea, sau scăderea prețurilor la bursă.”
După, un an și cinci luni în fruntea ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu susține că, Moldova a devenit mult mai independentă energetic, totuși provocările abia încep.
Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Noi ne propunem să creștem până în 2025 cu 30 la sută regenerare a energiei electrice din resurse regenerabile.
La momentul actual, se mai cumpără energie electrică pe contracte bilaterale, aproximativ 20 la sută din necesarul Republicii Moldova.
Reporter: Luând în considerație toate provocările care au avut loc în acest an, spuneți-mi vă rog, ați făcut un bilanț, cum apreciați rezultatele ministerului?
Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: Rezultatele ministerului sunt apreciate în primul rând de comunitatea energetică, care așa cum am publicat ieri, au arătat că Moldova a făcut cel mai mare progres din toate țările comunității în domeniul energetic. Domeniul energeticii în Moldova este cu totul diferit, mult mai independent, mai rezilient la șocurile externe. Nu mai suntem dependenți de o singură sursă, evident că provocările sunt în față, suntem doar la începutul iernii, dar cu siguranță am reușit să dăm o nouă dinamică acestui sector în ultimul an.”
Reporter: „Care este cauza oscilării prețului atât de des și cum putem preveni acest lucru?
Victor Pînzari, director general interimar, Energocom: ”Este un lucru care nu poate fi calculat din timp. Bursele cooperează între ele, sunt interconectate și orice se întâmplă într-o țară interconectată la această bursă, are efect asupra prețului, de a crește sau a scădea. O bună parte din aceste creșteri se datorează războiului din Ucraina, pentru că ea a fost unul dintre cei mai mari exportatori de energie electrică, iar la moment s-a făcut unul din importatorii de energie. Aceste suport ne permite să avem posibilitatea de a semna contracte pe termen lung. Una dintre condiții sunt achitarea în avans. Ne-am permite să avem contracte bilateral încheiate și să avem un preț stabil pe o perioadă îndelungată, ceea ce n-ar influența creșterea sau scăderea prețurilor la bursă. Suntem într-o continuă dezvoltare și creare de relații cu operatorii sistemului de transport, pentru a avea posibilitatea de a aduce energie electrică și gaze naturale din mai multe țări și din mai multe surse.”
Proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova, este un proiect cu o durată de patru ani, prin intermediul căruia USAID va investi cel puțin 60 de milioane de dolari în consolidarea și diversificarea sectorului energetic al Republicii Moldova, astfel, îmbunătățind securitatea energetică pe termen lung și fortificând suveranitatea Republicii Moldova.
Scott Hocklander, șeful misiunii USAID în Republica Moldova: ”Vorbind despre colaborarea Americii cu Moldova, au fost implementate mai mult de 150 de proiecte. USAID mereu a sprijinit Moldova. Eu cred că astăzi, aflându-mă aici pot spune că aceasta este cea mai mare și serioasă realizare în portofoliul nostru. Acești 42 de milioane de dolari suplimentar consolidează în continuare parteneriatul pentru sectorul energetic. Toate parteneriate fiind absolut critice pentru a asigura o viziune comună a unui sector energetic curat, sigur, pentru a oferi energie pe care cetățenii Republicii Moldova să și-o poată permite”
În acest an, USAID marchează cea de-a 30-a aniversare a activității sale în Moldova. Pe parcursul a trei decenii, oferind și continuând să ofere sprijin țării noastre pentru dezvoltarea și sporirea competitivității sectoarelor cheie ale economiei.
Începând cu 1992, USAID a oferit circa 648 de milioane de dolari pentru implementarea a 130 de proiecte de asistență financiară și tehnică în diverse domenii.