Mii de kilograme de roșii, aruncate la gunoi în apropiere de București
Cu banii primiți la vânzarea en-gross a roșiilor, micii cultivatori de lângă București nu își acoperă nici măcar costurile pentru cules și transport, așa că, decât să rămână și mai mult în pagubă, sunt nevoiți să renunțe la recoltă – practic, la toată munca lor. Nu știu ce vor face pe viitor, mulți ar apela la bănci pentru împrumuturi care să îi ajute la producție, dar se tem că nu vor obține suficient de pe urma roadelor ca să își plătească ratele la timp. scrie digi24.ro.
În plină penurie mondială de alimente, prin destule solarii din Giurgiu și Ilfov cam așa-i peisajul: roșiile bune, de 4 – 5 lei kilogramul în piață, la tarabă, se greblează și se aruncă.
– Câte roșii aruncați acum, aici?
– Păi… sute de kilograme, spune Marian.
– Sute de kilograme într-un transport. Dar de ce le aruncați?
– Păi nu s-au vândut. Oricum, astea au fost bune, dar dacă nu s-au mai vândut, le-am tăiat și le ducem la groapă. A scăzut prețul la angro. Păi dacă nu se mai vinde… Și motorina e 10 lei kilogramul… Nu luam pe roșii cât dădeam pe motorină, pe drum până la București.
Ca Marian sunt destui fermieri mici care au pagube mari cauzate de secetă, costuri prea mari de producție și beneficii prea mici la vânzare. Sau se confruntă cu boli păguboase ale culturilor.
– Astea care sunt crăpate, așa, deja se aruncă, ne arată un fermier.
– Dar din ce cauză s-au crăpat?
– Din cauza de la soare. E prea soare. Căldură prea mare, dimineața prea rece. Și uite, se crapă.