Chiar dacă cifrele din ultima perioadă sunt promițătoare, pandemia de COVID-19 nu a dispărut în Moldova. Din contra, ea va reveni curând sub forma unui nou val. Atenționarea a fost făcută de medicul, Mihai Sratulat, în cadrul unei emisiuni de la AGRO TV, unde acesta a mai adăugat că, în prezent, oamenii nu se mai tem de COVID-19 cum o făceau cu doi ani în urmă, deoarece percep acest virus ca și pe o simplă răceală.
Mihai Stratulat, pediatru: „El o să apară, inițial în valuri mici, dar eventual o să avem și un val mai mare, pentru că, ca orice virus el mutează și dacă până în prezent mutațiile au fost mai agresive, după care a venit o mutație mai puțin agresivă care a permis să se ajungă la acea imunitate colectivă, plus vaccinarea care și-a făcut efectul.”
Cea mai mare parte a moldovenilor, vaccinați sau testați anterior pozitiv la COVID-19, rămân fără anticorpi, respectiv virusul poate redeveni periculos, a mai adăugat Stratulat.
Mihai Stratulat, pediatru: „Lumea deja s-a obișnuit că el nu mai este și nu s-a mai vaccinat, plus, și noi știm că după vaccin anticorpii durează șase luni, cu mici excepții, până la un an, inclusiv și după suportarea bolii natural, la fel, anticorpii durează cam tot atât. Lumea a rămas fără anticorpi și acum încet, încet o să se răspândească. Este ceva normal. Este important să nu avem, iarăși, o tulpină foarte agresivă.”
Pe de altă parte însă, un nou val de COVID nu mai este o prioritate pentru autoritățile noastre, spune vicepreședintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Adrian Belîi.
Adrian Belîi, deputat: „În Comisie, noi nu am abordat valul de Covid. Nu este o problemă care a devenit prioritate încât să le stopeze pe celelalte. Dar sunt lecții învățate și ele nu cred că trebuie să atingă, de această dată, nivelul unei Comisii parlamentare, deoarece măsurile de prevenire, de gestionare a unei asemenea pandemii sunt deja cunoscute.”
În prezent, Moldova înregistrează, în medie, aproximativ șase noi cazuri pozitive de COVID-19 în fiecare zi.