Migrația, în creștere: ”Cu studii superioare… aici nu poți să faci bani”

În ultimii ani, am asistat la o tendință îngrijorătoare a Republicii Moldova – o emigrare în creștere a cetățenilor noștri, care sunt în căutarea unor oportunități de viață mai bună. Plecarea tinerilor și a forței de muncă active duce la îmbătrânirea populației și la scăderea numărului de persoane capabile să contribuie la dezvoltarea economiei, culturii și a societății.

Cei mai îndurerați se arată părinții și bunicii tinerilor, care le duc dorul.

,,Am trei feciori și toți trei sunt plecați peste hotare. Pleacă pe un timp oarecare și se întorc. Doi dintre ei sunt în Anglia, lucrează pe mașini de rută lungă. Două luni lucrează, una acasă. Mama rămâne cu așteptarea…”

,,Fiul deja are vreo 30 ani. A plecat feciorul, am acolo un nepot și două nepoțele. În acest moment, sunt cetățeni ai țări unde trăiesc. Mai am alt fecior, care a fost trei ani în America și s-a întors înapoi. În primul rând, m-am dus eu în Portugalia și din urma mea, el s-a dus în Irlanda. Nu voiam să se ducă în Irlanda, că avea studii superioare. Lucra programist la vamă.”

,,Am nepoată în Spania. E plecată de trei ani. A fost doi ani în Germania și are un an de când s-a transferat în Spania, nu îi pria clima, e umedă și nu se simțea bine.”

,,Cu o soră medicală, chiar ușă în ușă am fost. Ea a fost soră superioară în sala de operații, cea mai puternică. Ea putea deja să opereze ca chirurgul. Și ce a făcut? A plecat în Italia.”

Principalele motive pentru a pleca din țară, spun oamenii, este salariul mic, prețurile ridicate și insuficiența locurilor de muncă.

,,Câștigul în țară la noi e numai pentru ziua de astăzi. Tot ce câștigă merge absolut numai pe cheltuială. Ca să își mai permită să construiască ceva, asta e foarte greu de spus. Totuși, mai sunt cazuri când intră în datorii și în credite, astfel se descurcă. Iată, băieții mei au hotărât să plece la muncă peste hotare.”

,,El lucrează programist și are trei mii de euro pe lună. Crezi că o să se întoarcă în Moldova. Cât primesc programiștii acum? 25 de mii, 30 cel mult. Asta cât e? 1500 de euro? Păi tu să vii de la  3 mii de euro la 1500? Nu.”

,,Salariul care era mic. Ea are două facultăți finalizate, jurnalismul și actoria. Salariile sunt mici și nu poate avea un trai cum se cere. Cu toate că, am lucrat 40 de ani învățătoare, soțul profesor, ce pensia am eu acum…Când doamna Maia a ridicat pensia, 22 de lei mi-a adăugat și mi-a făcut două mii. Lucrând 40 de ani ca învățătoare…Cum să trăiești cu așa bani? Trebuie să economisești peste tot locul ca să poți trăi în ziua de astăzi.”

,,Iată au venit conturile. Doamne ferește! Dar iarna?”

Dacă s-ar construi noi fabrici, ar fi mai multe locuri de muncă, s-ar îmbunătăți condițiile de trai și salariile ar fi mai mari, spun oamenii. Astfel, situația s-ar schimba radical, iar tinerii nu ar fi atât de tentați să plece peste hotare.

,,Să li-se facă condiții de trai, de muncă. Ei nici nu au condiții de trai. De trăi la gazdă cu familia – nu sunt cuvinte de redat, că absolut totul merge la cheltuială. Tot ce primesc aici, unii poți să mai spui că intră în datorii.”

,,Moldova rămâne fără brațe de muncă. Cei care mai pot să muncească, li se pun bețe în roate. Ieșind la pensie încă am putut să lucrez, dar s-a stopat. Organizația s-a închis și am rămas cu pensia.”

,,Trebuie să fie economie în țară. Să fie uzine și fabrici, care au fost distruse. Să aibă de lucru oamenii, un salariu decent și nu ar pleca. Ar fi foarte bine. Tineretul vai de capul lor! Termin instituții și se duc să măture străzile. Oamenii care pleacă nu lucrează ca medici, ca pedagogi, ci slujesc la ,,împărați”. Iată eu am venit și am cheltuit 200 și ceva de lei. Ce duc acasă? Ce voi mânca?”

Totuși, cetățenii sunt pesimiști și consideră că, în acest moment, nu se înregistrează niciun progres, iar situația nu se îmbunătățește deloc.

,,Când ei au plecat nu era nici un fel de bine. Nici nu ne-am gândit să fie ceva bun. Eu lucram șef-contabil. De ce m-am dus să ridic pietrele în Portugalia? Cu studii superioare. Aici nu puteai să faci bani! Nu poți face aici nici o rezervă pentru a cumpăra un apartament, să ajuți un copil. Așa era viața. Asta era cu 30 de ani în urmă și nimic nu s-a schimbat. Viața e grea.”

,,Eu n-aș crede că se schimbă spre bine. În loc să se oprească plecările acestea, ei tot se duc și se duc. Satele rămân pustii, numai cu bătrâni. Nici pensionarii nu vor avea pensie, dacă nu va avea cine să completeze fondul de pensie.”

Potrivit Biroului Național de Statistică, în baza ratelor migrației nete, la 1 ianuarie 2023, numărul populației Republicii Moldova a constituit 2,5 milioane de persoane, în scădere cu 52,3 mii persoane față de anul precedent.