Primele nuci verzi au apărut deja în vânzare. Şi dacă în sat acestea sunt gratuite, locuitorii din Bălți sunt gata să scoată din buzunare şi câţiva zeci de lei pentru un pahar de miez de nucă. Iar atunci când există cerere, oferta nu întârzie să apară, relatează NordNews.
„ Am ales deoarece acum este sezonul. Sunt foarte benefice pentru sănătate, conțin foarte mult iod. Să facem mici delicii. Acum este un pic mai scump, dar consider că se merită.”
Pentru că anul trecut, oamenii au rămas dezamăgiți de prețul miezului de nucă, îl vând acum, cât e verde și mai scump.
Dumitru Burlacu culege nucile din grădina sa. Bărbatul spune că este mai convenabil să vândă miezul verde, întrucât în toamnă prețul acestuia va fi mult mai mic.
„Din toamnă nu ai nici un rezon, nu ai cui vinde pentru că este foarte ieftin. Nuca bătută ajunge la 40-50 de lei. Aceasta trebuie bătută, trebuie curățată. Este mai comod să vând verde și mai bun pentru sănătate. Ceea ce se îndreabă, aceea și vindem.”
„Este mai bine, desigur. Decât să-l dăm cu 45 de lei atunci când este uscat și câtă muncă până-l cureți, mai bine vindem miezul verde, ne iese mai bine.”
Prețul miezului de nucă verde variază între 20 și 25 de lei pentru un pahar. Bălțenii sunt gata să scoată din buzunare acești bani doar pentru a consuma produsul bogat în potasiu, fier, magneziu, vitamine, proteine şi grăsimi.
Această femeie a decis să cumpere în loc de flori un pahar cu miez de nucă pentru a-și felicita prietena cu ocazia zilei de naștere.
„ De fapt, am o zi de naștere. Am luat o șampanie și mă duc să o felicit și cu miez de nucă.”
Iar această vânzătoare spune că, astfel, câștigă un ban în plus pentru a-și crește cei cinci copii.
„Uneori avem cumpărători, alteori nu avem. În mare parte acum toți sunt plecați în concediu și vânzarea nu prea merge. Acum este mai convenabil să-l vindem. Atunci când avea preț bun, strângeam nucile acasă, alegeam miezul și-l vindeam uscat, iar acum este mai convenabil să-l vindem verde. Câștigul nu este prea mare, dar de pâine ne ajunge.”,
Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, persoanele care deteriorează copacii de pe marginea drumului pentru a culege nuci în perioada respectivă, riscă o amendă de la 2500 la 5000 de lei.
SNCR LA TELEFON Ghenadie Ciumaș, șeful Direcției Inspecția pentru Protecția Mediului, Bălți
„Conform articolului 122, persoanele fizice sunt amendate de la 2500 la 5000 de lei prin deteriorarea crengilor și a frunzelor a arborilor ce cresc pe marginea traseului național. Acești arbori au fost plantați pentru a proteja drumul de praf, iar fructele nu sunt prea bune pentru consum.”
Republica Moldova se află pe locul 5 în lista celor mai mari exportatori de nuci. În mare parte, miezul ajunge pe piețele Europene, dar și Orientul Mijlociu și Îndepărtat.