Mierea moldovenească cucerește piața UE: apicultura devine o oportunitate pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova

Apicultura este una dintre ramurile agricole cu tradiție în țara noastră, ce are un potențial impresionant de dezvoltare. Mierea moldovenească a obținut în ultimii ani tot mai multă recunoaștere internațională pentru calitatea sa. Potrivit  datelor statistice, producția medie de miere în Moldova este de 5500 – 6000 tone anual, variind în funcție de condițiile climaterice. Numărul familiilor de albine este în creștere de la 182.000 în 2020, a crescut la 207.082 în 2024. Potrivit structurii entităților apicole, sunt 3.165 (2%) de întreprinderi agricole și gospodării țărănești (fermieri) și 203.917 (98%) gospodării ale populației.

Potrivit statisticilor, din 2019 s-a observat o tendință de scădere treptată, deși nesemnificativă a volumelor de export a mierii din 2019, când s-au atins 3,889 de tone, acesta fiind nivelul maxim din ultimii 5 ani. În 2023 s- înregistrat o prăbușire bruscă a exporturilor, ajungând la doar 1,715 de tone. Anul 2024 a marcat un declin al prețurilor la export considerabil. Dacă în 2022, prețul mediu de export era de 3,70 dolari USD pe kilogram, în 2024 acesta a scăzut drastic la 2,59 dolari pentru un kilogram de miere.

Subvenții de la autorități și suport de la donatorii internaționali

În 2023, Guvernul a venit cu o politică de subvenționare a apicultorilor, alocând  100 milioane de lei, investiți în utilaje, echipamente, cumpărarea de roiuri și regine. Programul, reglementat prin legea nr. 276, vizează modernizarea fermelor apicole, îmbunătățirea producției și asigurarea sustenabilității apiculturii. Prin fondurile disponibile, apicultorii pot accesa finanțări pentru echipamente noi, tehnologii avansate și chiar îmbunătățirea genetică a albinelor, toate acestea în scopul creșterii competitivității pe piața locală și internațională. Programul de subvenționare pentru apicultori în Moldova este conceput pentru a încuraja modernizarea și dezvoltarea apicolă prin oferirea de sprijin financiar. Condițiile de eligibilitate includ necesitatea ca apicultorii să se conformeze reglementărilor naționale privind securitatea alimentară și bunăstarea animalelor. Tipurile de subvenții oferite includ:

  • 50% din costul utilajului tehnologic pentru fermele zootehnice apicole, cu un plafon de 500,000 lei per beneficiar.
  • Compensarea parțială pentru achiziția de mătci și roiuri de albine, cu un sprijin de 50% și un maximum de 100,000 lei pentru mătci și 200,000 lei pentru roiuri per beneficiar.

O contribuție aparte în susținerea ramurii a avut-o Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), care a contribuit cu sume considerabile în cadrul Proiectului „Competitivitate și Reziliență Rurală” pentru deschiderea liniilor automatizate de ambalare a mierii în borcane, certificarea mierii ecologice prin deschiderea laboratoarelor specializate și de inseminare, susținerea stupilor verticali, precum și organizarea diverselor expoziții.

 

Lansarea unei linii automatizate de ambalare a mierii în borcane

O nouă linie automatizată de ambalare a mierii în borcane, a fost lansată pe 16 decembrie la o întreprindere apicolă din localitatea Hulboaca, cu suportul  USAID în Moldova. La eveniment au participat reprezentanți ai asociațiilor apicultorilor, apicultori-furnizori ai companiei, reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Automatizarea procesului va crește producția de miere pentru piața locală și va permite apicultorilor să se extindă pe piețele internaționale. “Compania apicolă dn Hulboaca are 500 colonii de albini și produce anual circa 400 tone de miere, pe care le exportă în mare parte în Italia și Cipru”, a menționat Vitalie Popa, co-fondatorul companiei și Președintele Asociației Exportatorilor de Produse Apicole din Republica Moldova.

“Linia automatizată ne va ajuta să ambalăm până la 20 de tone de miere în borcane, în doar 2-3 zile”, spune Vitalie Popa. Compania acestuia este o afacere de familie, preluată de la bunelul și tatăl său și se menține pe piață deja de două decenii. Pe lângă producerea, procesarea și exportul mierii, acesta mai pune accentul pe educarea consumatorului, dezvoltarea turismului apicol, participă la numeroase expoziții și târguri internaționale, promovând astfel imaginea țării peste hotarele ei.

 

Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor susține că pentru Republica Moldova apariția încă a unei linii de ambalare a mierii în borcănașe este foarte importantă, deoarece majoritatea mierii pe care o producem în Republica Moldova, adică 85 la sută, o exportăm peste hotare. Apariția acestei linii va impulsiona acest export și, nu în ultimul rând, vor putea beneficia și apicultorii de un preț mai mare, fiindcă mierea ambalată va da o plus valoare atât procesatorului, cât și producătorului.

Provocări pentru apicultori

Deși sunt evidente progrese în sector, sunt și factori negativi ce influențează direct această ramură a agriculturii, cum ar fi, condițiile climaterice nefavorabile ce afectează producția, concurența din țările vecine, situația geopolitică ce a amplificat provocările, accentuând dificultățile de competitivitate și presiune asupra prețurilor.

Victor Ghercari, apicultor din satul Putinești, raionul Florești, deține 180 de stupi și are o experiență vastă în domeniu. Acesta spune că pe lângă seceta ce a afectat sectorul agricol în acest an mai sunt și alțe provocări, cum ar fi lipsa pădurilor, folosirea de către agricultori a hibrizilor de floarea-soarelui, ce nu conțin nectar, dar și prezența numeroșilor paraziți care afectează mult producția de miere.

Ion Maxim, directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor menționează că statul oferă anumite subvenții apicultorilor, dar nu și suportul de care beneficiază alte ramuri ale zootehniei, pentru combaterea efectului secetei din anul curent. “Ar fi bine ca autoritățile să intervină prin compensarea la kilogramul de miere facturat, ceea ce ar determina impulsionarea înregistrării oficiale a afacerilor din sectorul apicol”, sugerează Ion Maxim.

 

Procesarea producției și oportunitatea de a exporta mierea în statele Uniunii Europene este o bună politică de a crește sustenabilitatea acestei ramuri a agriculturii. Lansarea noii linii de ambalare a mierii în borcane cu suportul USAID se înscrie în acest program amplu de dezvoltare a sectorului apicol, ce are potențialul de a contribui la ridicarea nivelului economiei țării.