Mierea ecologică certificată – produs competitiv la export
Cerințele pieței și un preț mai bun de comercializare al mierii i-au determinat pe unii apicultori să obțină certificarea ecologică. Și consumatorii parcă au mai multă încredere în asemenea produse.
Avem 13 apicultori care sunt certificați ecologic. În lista de așteptare este și altă companie care certifică sunt în jur de 50 de apicultori care așteaptă. Lumea e interesată. Și de produse tot sunt interesați cumpărătorii noștri, inclusiv de peste hotare, spune ION MAXIM, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor din Moldova.
Potrivit experților, mierea ecologică este un produs de nișă, cu perspective largi de export și este apreciată la un preț mai înalt cu 20-30 la sută față de costul oferit pentru cea convențională. Totuși, certificarea presupune un șir de cerințe care trebuie îndeplinite.
În primul rând, trebuie să fie o zonă izolată, să fie preponderent cu floră și faună sălbatică, mai puține terenuri care să fie prelucrate cu substanțe chimice în jur, în raza de cel puțin 3 km și să fie o trasabilitate, adică să fie toate vasele din inox, să fie stupii din lemn, ramele, sârma care este folosită să fie din inox și ustensilele și aparatajul pe care îl folosim tot ar fi de dorit să fie din inox, cu certificat care nu poate să dăuneze producerii mierii biologice, afirmă președintele ANARM.
Potrivit ultimelor informații, în Republica Moldova există peste 6000 de stupine în sistemul convențional, cu circa 225 de mii de familii de albini. Conform datelor oficiale, în anul 2018 s-au obținut aproximativ 5000 de tone de miere, dintre care exportul a constituit 4123 de tone în valoare de 11.7 milioane dolari. În mare parte, produsul este exportat în Uniunea Europeană.
În fiecare luni, miercuri și vineri, la 19:30, emisiunea Actualitatea LA RAPORT cu Mihaela RUDENCO aduce în vizor principalele evenimente din țară informându-vă rapid și echidistant.