Microplantele – o afacere de succes în Moldova
În ultimii ani, microplantele sau microverdețurile au devenit foarte populare peste tot în lume, însă în Republica Moldova, nu toți cunosc despre beneficiile acestora.
Dmitrii Pliușcev este un tânăr antreprenor din Chișinău și deține o afacere în creșterea microplantelor din anul 2018. Acum, are o hala de producere de aproape 150 metri pătrați. Antreprenorul spune că nu e dificil să crești microplante, atunci când cunoști tehnologia.
Dmitrii Pliușcev, antreprenor, Chișinău: „Microplantele sunt crescute de la 7 până la 14 zile. Unele culturi, până la 21 de zile, care încă nu au a treia frunză. Acestea sunt microplante. Următoarea etapă sunt plantele, care au de la 21 până la 30 de zile. O să vă arătăm, avem măcriș și busuioc.”
În prezent, Dmitrii cultivă peste 15 soiuri de microplante, pe care le vinde în rețelele de supermarket-uri din întreaga țară, dar și în restaurante.
Dmitrii Pliușcev, antreprenor, Chișinău: „În prezent, noi am micșorat sortimentul. Cultivăm aproximativ 15 soiuri de microplante. Avem patru tipuri de varză, varză mizuno-japoneză, varză roșie, broccoli. Avem trei tipuri de ridiche, trandafir chinezesc, daikon, saga, rucola, clever, muștar, busuioc, măcriș, coriandru, floarea-soarelui, mazăre.”
Lansarea afacerii nu a fost deloc ușoară, însă prin muncă a obținut rezultate pe măsura așteptărilor. Acum hala sa de producere este practic automatizată în întregime, ceea ce-i permite să controleze totul de la distanță.
Dmitrii Pliușcev, antreprenor, Chișinău „Dacă este posibilitatea de automatizare a fiecărui factor, precum: lumina, ventilarea, irigarea, temperatura, atunci asta trebuie de făcut. La noi în hala de producere totul e automatizat. Instalația, la ore anumite, se conectează, iar când este nevoie, se deconectează automat. Prin urmare, avem lumină vreo 16-17 ore din 24.”
De mare ajutor îi este o aplicație mobilă, care îi ușurează munca. Lumina este reglată în funcție de stadiul în care se află planta, iar datorită noilor tehnologii, plantele cresc fără implicarea factorului uman.
Dmitrii Pliușcev, antreprenor, Chișinău „În privința irigării și luminii, este o aplicație specială, instalată în telefon. Am făcut asta ca să-mi fie mai ușor să lucrez. Aici putem să ne facem anumite grafice, pentru pornirea și oprirea anumitor procese: irigare, ventilare, aerisire. Programăm în fiecare zi. Totul se controlează din telefon, totul este foarte simplu și disponibil pentru toți.”
În Republica Moldova, cultivarea microverdețurilor este un sector ce se dezvoltă cu pași mici, dar siguri, pe când în alte țări acest domeniu e încă nedescoperit.
Dmitrii Pliușcev, antreprenor, Chișinău: „Eu mă mândresc cu ceea că în multe țări acest produs încă nici nu este, chiar dacă nu suntem o țară care promovează acest tip de cultură. Dar la noi în țară, poți veni în magazin să cumperi microplante în stare proaspătă de la producătorii noștri.”
Potrivit nutriționiștilor, microplantele conțin de 30 ori mai multe vitamine decât plantele deja maturizate. Doza recomandată pentru consumul de microplante este de 50 de grame pe zi. În cazul consumului de microverdețuri, corpul absoarbe aproximativ 80 % din nutrienți.
În medie, prețul unei caserole de microplante în supermarket-uri este de 20-30 de lei.