Meșteri populari din RM, Ucraina și România s-au adunat la Râșcani

Meșteri populari din R. Moldova, România și Ucraina şi-au etalat lucrările de artizanat în cadrul Festivalului Covorului și Portului Național, care a fost organizat în satul Mihăileni, raionul Râșcani, relatează NordNews.md.

Eugenia Ceban a venit la festival din satul Sărata Veche, raionul Fălești. Meșterița a învățat să țese încă de mică. Acum conduce cu un cerc de creație unde învață pe alții cum să păstreze și să promoveze arta populară.

„Am o nepoată în clasa a III-a. Am și un covoraș de-al ei pentru că ea tot țese. Nepotul care e în clasa a IX-a, tot țese. Și fiica țese. Eu țes mai repede. Eu pot să fac un covor în două săptămâni dacă lucrez în fiecare zi.” Eugenia Ceban, meșter popular

„Profesoara noastră se ocupă de floristică, dar noi lucrăm cu figurile geometrice. Începătorii trebuie să pornească de la ceva mai ușor.”

 

Meșterițele din Ucraina au explicat prin ce se deosebesc covoarele lor de cele moldovenești.

„Noi avem un ornament interesant – insectă sau păianjen, adică o stea cu opt colțuri pe care o vedeți pe covoarele noastre. Aici sunt uniți femeile și bărbații, lucrurile cosmice și pământești, ca să spunem așa, Yin-ul și Yang-ul nostru slav.”

 

Vizitatorii au rămas impresionați de obiectele de artizanat expuse de meșterii din țara noastră, dar și de peste hotare.

„E frumos, e important, ne amintim de tradițiile noastre.”

„Sunt foarte frumoase, făcute cu iscusință. Trebuie să ai multă răbdare pentru a țese. Bravo!”

„Evident, fiind tineri dorim să pășim în ritm cu timpul, să ne modernizăm, dar nu trebuie să uităm de tot ce înseamnă tradiție și obiceiuri locale.”

 

Organizatorii susțin că, an de an, festivalul adună tot mai mulți oameni.

„Datorită covorului basarabean noi suntem incluși în patrimoniului mondial UNESCO. Covorul reprezintă Moldova în lume și noi vrem să promovăm arta țesutului. Este tezaurul cel mai de preț pe care l-am moștenit de la părinții noștri.” Galina Vrabie, organizator

 

Festivalul Covorului și Portului Național a ajuns a șaptea ediție.