Știe să redea viață instrumentelor muzicale care păreau că nu vor mai scoate vreodată sunete. Victor Sabajuc din satul Fundurii Vechi, raionul Glodeni, este considerat meșterul cu mâini de aur din nordul Republicii Moldova, relatează NordNews.
În atelierul său, meşterul restaurează instrumente de tot felul, dar cel mai mult îi place să lucreze cu pianele. Asta pentru că a cântat toată viața la acest instrument muzical. Pianul la care lucrează în prezent datează din 1910.
Victor Sabajuc, muzician și meșter: „M-a costat, sincer să vă spun, cam o sută de euro, dar vă închipuiți în ce stare dezastruoasă era. Dacă un pian fost sovietic se mai poate de-l făcut, așa, teap-leap, cum spun moldovenii, atunci, un instrument german și un instrument de anticvariat, e dureros pentru suflet și pentru inimă să-l aduci într-o așa stare, ca să-l faci de mântuială, deci, este foarte costisitor.”
Restaurarea este un proces foarte migălos. Totul se calculează până la milimetri. Trebuie să ai simţul exactităţii, dar şi simţul sunetului, spune maestrul.
Victor Sabajuc, muzician și meșter: „Iată această porțiune, costul ei este de 400 de euro. Acestea mai subțiri, costul lor este mai mic un pic. Iată, v-am dat exemplu. Un compleu de ciocănașe costă 300 de euro, 200 de euro și așa mai departe.”
După restaurare, pianul va ajunge să coste aproape 18 mii de euro.
Victor Sabajuc, muzician și meșter: „ Aceasta este înfățișarea, eu acuș o instalez la loc. A fost îmbrăcat de mai multe ori cu șipon. Am resculptat porțiunea aceasta și iată, aici, ar trebui să fie candelabru.”
La ai săi 68 de ani, Victor Sabajuc continuă să persevereze în descoperirea de noi secrete ale meseriei sale și adoră când clienții săi înțeleg adevărata valoare ale instrumentelor pe care le restaurează.
Victor Sabajuc, muzician și meșter: „Există două tipuri de oameni, cei care vor să fie cât mai frumos pentru antreu, și sunt oameni care vor ca instrumentul să fie cântat. Vă dau exemplu, a vrut frumos, dar eu am spus că frumosul se află înăuntru, și nu a dorit, a venit al doilea cumpărător și l-a luat cu ambele mâini, repede l-a urcat în mașină.
În cei șase ani de activitate în domeniu, casa meșterului s-a transformat într-un muzeu. Următorul instrument pe care-l va restaura este un pian și mai vechi, tocmai din secolul al XIX-lea.
Victor Sabajuc, muzician și meșter: „Acesta este șiponul pe care trebuie să-l îmbrac pe acest capac. Aici avem clape naturale de Coasta de Fildeș. Ele sunt foarte scumpe și nu au preț. Se poate de-l restaurat și de-l reparat în întregime, să-i dau a doua viață.”
Tot datorită meșterului, mai multe viori continuă să cânte pentru cei care prețuiesc arta și frumosul.
Victor Sabajuc, muzician și meșter: „Le-am strâns din Casa de Cultură, pluteau pe apă în subsol. Le-am strâns, am vreo șase. Aici trebuie alt compleu de strune, mai performante, care-s mai bune”
Victor Sabajuc este și autorul unei culegeri de colinde laice și religioase adunate de pe întreg spațiul românesc.