Merele moldovenești, tot mai solicitate

Chiar dacă protagoniștii pieței locale au avut îngrijorări serioase privitor la prăbușirea prețurilor ca urmare a embargoului rusesc impus tuturor prospăturilor din Moldova și a blocării recente a Mării Roșii, care este principala rută de export pentru mere către Orientul Mijlociu și Asia, cel mai prost scenariu nu s-a materializat, transmite IPN, cu referință la EastFruit.com, o platformă regională de informații agricole.

Mai mult, prețurile la merele de înaltă calitate chiar au săltat în Moldova, reflectând cererea ridicată. Merele din principalele soiuri de export, precum Gala și clonele sale, Granny Smith, Fuji și Golden, au crescut în preț cu 10-13% în a doua jumătate a lunii decembrie 2023. Cea mai mare creștere a fost observată la merele de calitatea premium. Astfel, prețurile medii en-gros la mere în Moldova sunt în prezent cele mai mari din ultimii trei ani și cu 5-7% mai mari decât de obicei.

Creșterea treptată a prețurilor la merele de calitate superioară a fost cauzată în principal de o creștere a livrărilor către România. Cifrele de la sfârșitul lunii decembrie 2023 ar putea depăși cu mult datele comerciale modeste din toamnă, dar este probabil să fie ușor mai mici decât exporturile din ultimele două sezoane în aceeași perioadă.

În decembrie 2022 și decembrie 2021, Moldova a exportat de la 10 până la 21 de mii de tone de mere proaspete. Conform estimărilor EastFruit, în decembrie 2023, exportul de mere moldovenești va arăta cifre apropiate de nivelul inferior al intervalului specificat. Cu toate acestea, prețurile de export vor fi mai mari decât înainte, iar veniturile vor rămâne aproape de nivelul anilor 2021-2022 datorită îmbunătățirii calității merelor exportate din Moldova.

Astfel, încercarea ordinară a Rusiei de a dăuna producției moldovenești a eșuat. Mai mult, ca și în cazul Ucrainei, această manifestare ostilă va duce, probabil, la creșterea eficienței producției, la îmbunătățirea calității merelor cultivate și la creșterea veniturilor din export.