Merele moldovenești tot mai mult sunt pe placul cumpărătorilor turci
Reprezentanții unei companii de mere din Turcia au vizitat membrii Asociației Moldova Fruct pentru a se familiariza cu gama de fructe care este disponibilă la moment cât și inițierea discuțiilor pentru roada anului viitor. Compania turcă are o capacitate de producție anuală de până la 55 000 de tone și 850 ha de livezi de mere. Compania are o distribuție bine stabilită în întreaga lume, inclusiv în UE, Rusia, India, Orientul Mijlociu și Asia. Accesul la unul dintre cele mai mari hub-uri logistice din lume – Istanbul – oferă o mulțime de oportunități pentru transportul maritim și aerian.
Scopul principal al misiunii a fost vizite și întâlniri cu producătorii de mere pentru a facilita oportunitățile de achiziție a merelor pentru consum în stare proaspătă, în special pentru piața din India.
Discuțiile s-au referit preponderent la așteptările cumpărătorului față de oferta de mere din acest an și capacitatea exportatorilor din Moldova de a livra loturi de probă.
Activitatea este parte a programului „Fructe pentru lume”, implementat de Moldova Fruct cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova.
Conform statisticilor internaționale (International Trade Center), anual India importă circa 400 000 tone de mere din întreaga lume. De regulă, importul masiv începe în lunile noiembrie-decembrie și durează până în iunie-iulie, iar cea mai bună perioadă de comercializare fiind lunile februarie-aprilie.
Importatorul a menționat că este interesat în principal de merele roșii în special Gala, Jonagold, Red Chief, Braeburn care trebuie să aibă o colorație de peste 85%, însă în unele cazuri sunt acceptate și fructele colorate de minim 70%. De asemenea, în lista preferințelor este și soiul Granny Smith și Golden Delicious, insă pe lânga faptul că merele trebuie sa aibă o fermitate înaltă (7-8) este necesar ca merele sa fie de o colorație uniformă, fară pete roșii maronii. Calibrul fructelor în sezon trebuie sa fie de 65+, însă după spusele cumpărătorului în perioada mai-iunie orice mărime a merelor își poate găsi un client pe piață.
„În India, cea mai mare parte a comerțului cu mere are loc în piețele în aer liber, unde temperaturile și umiditatea sunt destul de ridicate. Fermitatea și durata de păstrare a fructelor sunt esențiale atunci când se iau în considerare acești factori. Fermitatea este mult mai importantă pentru vânzări decât Brix-ul. Chiar dacă brix-ul nu este ridicat, dar fermitatea este bună, înseamnă că merele vor avea un termen de valabilitate mai lung și vor fi vândute”, a declarat Seyda Ertug, proprietarul companiei turcești.
Atâta timp cât piața din India este cea cu cele mai mari prețuri pentru mere, aceasta este foarte strictă în ceea ce privește calitatea. Pentru controlul calității, compania are un reprezentant local în India care asigura comunicarea dintre parteneri. Cu toate acestea, procesul de sortare și ambalare trebuie să fie mult mai riguros pentru livrările indiene decât pentru orice alt importator.
Totodată, producătorii de mere din Moldova trebuie să cunoască faptul că sortarea și clasificarea merelor pentru India se efectuează după greutate sau după numărul de mere într-o cutie bushel și nu conform diametrului, cum se solicită pe piața europeană. Cumpărătorii din India acceptă împachetare de 90, 100, 112, 125, 135, 150 de mere într-o cutie bushel. În prezent, Moldova nu este o sursă aprobată pe deplin drept furnizor de mere, dar autoritățile fitosanitare ale Indiei au permis importul a 10 containere maritime în regim de evaluare. Marfa trebuie să fie însoțită de un certificat fitosanitar eliberat de ANSA care să menționeze în mod expres (1) lipsa Erwinia amylovora (focul bacterian) și Pseudococcus comstocki și (2) efectuarea tratării cu frig a mărfii (<0°C pe durata a 13 zile, sau <0,55°C pe durata a 14 zile, sau <1,1°C pe durata a 18 zile).
De asemenea, exportatorii de mere din Moldova urmează să prezinte un certificat obligatoriu pentru toți furnizori de fructe proaspete în India, care atestă faptul ca la producerea merelor nu a fost utilizat material săditor modificat genetic.
Compania turcească este gata să împărtășească experiența și cele mai bune practici în procesul de ambalare prin delegarea unui specialist în controlul calității în sezon în Moldova sau prin găzduirea unei vizite de studiu la facilitățile lor din Turcia.
Totodată s-a discutat și oportunitățile de a exporta cireșe pe cale aeriană din Istanbul către Hong-Kong. În acest sens, în perioada imediat următoare se planifică o misiunea comercială în Turcia unde membrii Moldova Fruct vor lua cunoștință cu cerințele de sortare și ambalare pentru cireșe. În cadrul vizitei se planifică întâlnire cu un furnizor de echipamente de sortare și pre răcire, întâlniri cu companii de logistică maritimă și aeriană, cât și întâlniri cu furnizori de ambalaje pentru cireșe.