Merele, în TOP-10 cele mai exportate mărfuri din RM
În anul trecut, Moldova a exportat mere, pere și gutui în valoare de 91 de milioane de dolari, scrie comtradeplus.un.com. Referindu-se la această cifră, Dumitru Barbălat, fostul director al Departamentului sectorul real al economie al Ministerului Economiei, afirmă că anul trecut exportul de mere moldovenești s-a clasat pe locul opt în top-10 al tuturor mărfurilor exportate, inclusiv al celor nealimentare.
Aceasta este cea mai înaltă poziție în clasamentul menționat ocupată de un produs neprelucrat din sectorul agricol.
Anterior, EastFruit a anunțat că Moldova este lider în clasamentul țărilor după producția de mere pe cap de locuitor. Este demn de remarcat faptul că poziția mărului în topul produselor de export ale Moldovei este instabilă: acum trei-cinci ani, indicatorii financiari ai exportului acestui fruct erau mai aproape de mijlocul clasamentului, iar anul trecut – de limita inferioară a acestuia.
Dar aceasta nu poate fi considerată o tendință negativă, având în vedere situația specifică a businessului cu mere din țară în 2022.
În primul rând, recolta fizică de mere de anul trecut (puțin peste 400 de mii de tone) a fost cu 40% mai mică decât în anul precedent. În consecință, acesta a fost și motivul pentru reducerea resurselor de export ale acestui produs. Fluctuațiile semnificative ale productivității livezilor de mere din Moldova de la un sezon la altul sunt încă caracteristice țării.
În condiții meteorologice favorabile, în 2023 pomicultorii moldoveni ar putea să revină la producția de mere la nivelul obișnuit de 500-600 mii de tone. De asemenea, este de remarcat faptul că în ultimii cinci ani, suprafața totală a livezilor de mere din Moldova a scăzut de la 53 mii la 48 mii de hectare. În același timp, suprafața livezilor tinere de mere intensive care intră pe rod în țară crește anual.
În al doilea rând, din cauza creșterii prețurilor la resursele energetice și la serviciile de depozitare și transport a produsele agricole în toamna anului trecut, exportatorii moldoveni au stocat în mare parte mere de calitate relativ înaltă în depozitele de fructe.
În al treilea rând, potrivit estimărilor experților, în 2022 prețul mediu angro al merelor exportate de Moldova a fost de 0,48 de dolari per kilogram.
Acesta a fost un preț destul de bun, având în vedere că în sezoanele precedente nivelul mediu estimat al prețului angro la merele exportate a fost de 0,41-0,43 dolari/kg. Experții atribuie creșterea prețului mediu de export mai multor factori. În special, pentru prima dată, cota pieței rusești în structura exporturilor de mere moldovenești a scăzut sub 90%.
În același timp, a crescut de câteva ori volumul fizic al livrărilor de mere din Moldova către Uniunea Europeană, Orientul Mijlociu și alte piețe noi. Acesta a fost, probabil, unul dintre motivele pentru creșterea prețurilor la merele moldovenești de export. O anumită influență asupra prețurilor produselor de export a avut-o și inflația din Moldova și din țările UE.