Un nou raport al ONG-ului francez Bloom scoate la iveală o realitate șocantă: tonul din conserve este, în proporție de sută la sută, contaminat cu mercur. Studiul, realizat pe 148 de conserve din cinci țări europene, arată că mai mult de jumătate dintre ele depășesc limita de mercur stabilită pentru alte specii de pește, punând astfel în pericol sănătatea consumatorilor, transmite digi24.ro.
Mai mult, mercurul, un metal toxic derivat în principal din emisiile industriale, este extrem de periculos pentru sănătatea publică. Transformându-se în metilmercur, acesta afectează grav sistemul nervos central, putând provoca probleme neurologice și tulburări comportamentale. În Franța, unele mărci de ton, au fost criticate pentru niveluri alarmante de mercur, de 3,9 mg/kg, mult peste limita considerată sigură.
ONG-urile cer acum măsuri urgente din partea autorităților și lanțurilor de distribuție pentru a proteja consumatorii. Ele solicită ca limita de mercur pentru ton să fie redusă la 0,3 mg/kg, așa cum este cazul pentru alte specii de pește.