Membrii comunității surzilor și a persoanelor cu deficiențe de auz din Fâșia Gaza se confruntă cu dificultăți deosebite

Membrii comunității surzilor și a persoanelor cu deficiențe de auz din Fâșia Gaza se confruntă cu dificultăți deosebite, în contextul în care războiul dintre Israel și Hamas continuă. Acestora le este greu să comunice cu persoanele care nu înțeleg limbajul semnelor. Dacă telefoanele lor mobile sunt încărcate și telecomunicațiile nu sunt oprite, unele rude vor putea să-i informeze despre ce se întâmplă. Dar altfel, ei trăiesc într-un mediu silențios și se bazează pe simțirea vibrațiilor pentru a încerca să înțeleagă ce se întâmplă.

EMAN MUSHTAHA, femeie cu deficiențe de auz: „Ea și soțul ei se aflau singuri acasă. Soțul ei este  și el surd. Fiul ei aude. Când a auzit voci, i-a spus mamei sale că sunt sunete de rachete și explozii. Când fiul ei i-a spus, ea a vrut să se uite de la fereastră, așa că a văzut că erau explozii, iar fratele ei i-a trimis un mesaj prin telefonul mobil. Aveți grijă. Sunt bombardamente, sunt locuri periculoase, ai grijă de familia ta și de casa ta”.

Când conflictul a izbucnit în octombrie, iar loviturile aeriene israeliene au început să lovească Gaza, Eman Mushtaha nu a putut auzi exploziile. Femeia palestiniană în vârstă de 34 de ani s-a născut surdă, iar sunetul loviturilor sau strigătele oamenilor prinși sub dărâmături treceau pe lângă ea. Ea s-a bazat pe membrii familiei pentru a o ține la curent pe măsură ce violențele se apropiau de casa ei din orașul Gaza.

EMAN MUSHTAHA, femeie cu deficiențe de auz: „În timp ce dormea noaptea, ea nu auzea nimic. Fratele ei a auzit la știri că a avut loc un bombardament foarte grav. Fratele ei a trezit-o. „Trezește-te. Se aude un zgomot de bombardament. Eu nu am auzit”. Fratele ei a ajutat-o și a dus-o într-un loc sigur.”

FADIA MUSHTAHA, mama lui Eman: „Când are loc un bombardament, ea Eman se teme. Ea vine și spune: Mamă, mi-e frică. Eu îi spun: nu-ți fie frică. Asta este departe de noi. Nu există nicio problemă și noi suntem ca oamenii. Doar să nu-ți fie frică, dar în interiorul meu, îmi este frică, dar le ofer sprijin. Când am fost răniți, nu am auzit sunetul exploziei”.

La fel ca mii de oameni, a fugit în cele din urmă de acasă și s-a mutat la Deir al-Balah, unde locuiește tatăl ei. În prezent, ea lucrează la o bucătărie comunitară.

FATEN TARWAH, lucrător la Societatea Atfaluna pentru copii surzi: „Bucătăria a fost o idee prin care putem oferi asistență pentru un număr cât mai mare de mese calde pentru persoanele cu dizabilități care au dificultăți în a le oferi în perioadele de urgență, în special pentru persoanele cu dizabilități de auz, pe lângă faptul că oferim oportunități temporare de muncă pentru persoanele cu dizabilități de auz.”

Războiul a fost declanșat de atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului, în care peste 1.200 de persoane au fost ucise și aproximativ 250 au fost luate ostatice.