Mazărea verde din Moldova se vinde la prețul sparanghelului

Prețurile excentrice de vară continuă în comerțul cu amănuntul din capitala Moldovei. De această dată, Vânzătorii din buticuri și piețele alimentare din Chișinău surprind clienții nepregătiți cu prețuri de vânzare cu amănuntul la mazărea verde în păstăi de 100-120 lei/kg, care, dacă vom calcula boabele scoase din păstăi, se apropie de 500 lei/kg, scrie noi.md, cu referire la EastFruit.

Sparanghelul proaspăt la începutul sezonului s-a vândut puțin mai ieftin. Un preț angro pentru mazărea verde pentru piața „proaspătă”, așa cum susțin comercianții din piață, nu există.

Mazărea verde este un produs destinat doar prelucrării: mai mult – pentru conservare, mai puțin – pentru congelare. În piețele agricole ajunge fie mazăre furată de pe plantațiile industriale, fie loturi întâmplătoare de produse care, din anumite motive, nu au ajuns la fabricile de conserve.

Se pare că anul acesta s-a înregistrat o creștere anume a astfel de cazuri. Există două explicații de ce prețul de vânzare cu amănuntul este atât de ridicat. În primul rând, după cum s-a menționat, șocarea consumatorului cu prețuri exagerate la produsele agricole din recolta din 2023 în Moldova a devenit ceva de „bun ton”: primii cartofi noi – 40-45 lei, primele roșii și castraveți locali – 80-100 lei/kg, cireșele spaniole – 350-400 lei/kg, zmeură peruviană – aproape 800 lei/kg. În acest context, mazărea verde la prețul sparanghelului, de asemenea, pare a fi o normă.

În al doilea rînd, mazărea verde scumpă din acest an poate fi atribuită unei situații nestandard care a apărut pe piața boboaselor. După cum remarcă procesatorii, pe de o parte, situația privind producția acestei culturi este stabilă în mod forțat, de obicei ea ocupă mai mult de 2-2,5 mii hectare.

Reducerea bruscă a suprafeței este irațională, deoarece în acest caz nu va fi posibilă încărcarea liniilor de procesare a fabricilor până la nivelul minim necesar.

Extinderea suprafețelor culturilor, de asemenea, nu are rost. Mazărea moldovenească conservată se vinde în principal pe piețele rusești și belaruse, iar logistica în această direcție s-a scumpit brusc. Foarte semnificativ, cu 20-40%, s-au scumpit și materialele de producție: semințele, îngrășămintele și îngrășămintele, cutiile de sticlă și tablă.

În plus, în Moldova, mulți procesatori au dat-o în bară, punând în prețul de cost prețurile la resursele energetice prognozate la un nivel foarte ridicat, în special la motorină. Drept urmare, în contractele cu fermierii pentru producția de mazăre, procesatorii s-au angajat să plătească prețuri ridicate.

Probabil că acum unii procesatori înțeleg că aceste prețuri sunt foarte mari și încearcă să le reducă sau să primească mai puțină materie primă. Poate că acesta este motivul pentru care fermierii încearcă să vândă o parte din mazărea verde la preț scump pe piața proaspătă.