Femeile din nordul ţării vor putea naşte în condiţii mult mai sigure. După lungi așteptări, Centrul Perinatologic din Bălți a fost inaugurat oficial. Sediul nou și echipamentele medicale din dotare au făcut ca maternitatea să devină un exemplu printre instituțiile spitalicești din Republica Moldova, relatează NordNews.md.
În prezent, de noile condiții se bucură 33 de mame și micuții lor. În total, de la începutul anului curent, la maternitatea din Bălți au venit pe lume aproape 2000 de bebeluși.
„Mulțumim pentru condiții. Eu am experiență cu primul copil la maternitatea veche și vreau să spun că aici este cu mult mai bine, începând de la personal și terminând cu blocul sanitar. Este foarte bine, foarte plăcut. Este cald, totul este nou, adică am cu ce compara.”
„Suntem mulțumiți de condițiile care sunt, este cald și bine. Important este să fie sănătate. Mulțumim!”, au spus proaspetele mămici.
Acest echipament a salvat deja viața a doi bebeluși care s-au născut prematur cu o greutate de 1,5 kilograme.
Carolina Frumusachi, șefa Centrului Perinatologic din Bălți: „Această măsuță este cu flux de temperatură, radiantă de sus, aici este călduț și se reglează temperatura necesară de care avem nevoie. Are senzor care se unește la corpul copilașului și toți primim pe ecran absolut toți parametrii principali. Aici este flux de oxigen, dacă copilul necesită a fi intubat, conexiune la toate lineomatele dacă el necesită a fi perfuzat. Este ca o mini masă de operație, intervenție și terapie intensivă.”
Maternitatea a fost dotată cu echipament modern de UNFPA Moldova – Fondul ONU pentru Populație cu suportul financiar al SUA. Valoarea suportului oferit este de 520 mii USD.
Gheorghe Brînză, director interimar la Spitalul Clinic Bălți: „Monitorul pentru monitorizarea tensiunii, pulsul, saturația, este la fel din donație. Avem cinci măsuțe sterile, analizatorul pentru detectarea bilirubinei pentru nou-născuți. Deja l-am testat, calibrat și funcționează.”
Echipamentul în valoare de peste jumătate de milion de dolari a ajuns în secțiile de naștere, terapie intensivă, secțiile de ginecologie, sălile de operație și saloanele post-operatorii. Centrul Perinatologic a fost dotat și cu mobilă nouă.
Ludmila Tcaciuc, moașă: „Cântar pentru copii, un monitor cardiac – totul este la îndemână și foarte ușor. Erau insuficiente și vechi. Nu funcționau rapid.”
Gheorghe Brînză, director interimar la Spitalul Clinic Bălți: „Nu am avut aparatele pentru nou-născuți, nu am avut lămpile moderne din sala de operație, urmează să vina o masă cu toate criteriile la zi, așa cum trebuie să fie o masă contemporană în sala de operație. Nu am avut ventilatoarele pentru sala de reanimare pentru centrul prenatal. Noi le-am avut, existau doar cu trei regimuri și acuma sunt cu 20 regimuri.”
Valoarea totală a echipamentului oferit de UNFPA pentru întreg sistemul medical din țara noastră este de 2 mln. 200 mii dolari.
IB Petersen, Secretar General Adjunct ONU, Director Executiv Adjunct UNFPA: „Principalul rol al UNFPA este să conlucreze cu guvernul R. Moldova și cu alți parteneri, cum ar fi spitalele, din acest motiv suntem astăzi aici cu această livrare de echipament. Cum am menționat anterior, noi punem un accent sporit pe o maternitate sigură, pe nașteri sigure.”
Până la finele anului 2022, vor fi complet utilate 22 de săli de naștere și opt săli de reanimare și terapie intensivă din Republica Moldova, ceea ce va face ca circa 15 mii de nașteri anual să aibă loc în condiții mai sigure.