Măsuri mai stricte de etichetare a produselor alimentare

Etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași a fost abordată de către membrii comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară.

Proiectul stabilește că la 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans să nu depășească 2 grame. Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.

Potrivit notei informative a proiectului, acizii grași trans sunt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, având ca efect creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și a celor oncologice.

În opinia autorilor inițiativei legislative, deputații Dan Perciun și Ana Oglinda, implementarea proiectului va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor.

Parlamentarii precizează că acizii grași trans sunt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia, iar alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sunt: margarina, frișca, smântâna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.

Raportul la proiectul de modificare a Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare a fost adoptat cu votul unanim al membrilor prezenți și va fi prezentat în plenul Parlamentului.