Măsuri de susținere a agricultorilor

Executivul de la Chișinău nu poate oferi mai mult de 300 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor suferite de producătorii agricoli în urma secetei severe din acest an.

În cadrul unui briefing, Prim-ministrul Ion Chicu a prezentat un set de măsuri care vin în suportul fermierilor.

  • În privința TVA pe care agricultorii îl aveau acumulat în conturi vom face așa încât acest TVA să fie utilizat pentru achitarea plăților fiscale aferente salariilor fără ca agricultorii să imobilizeze bani. Se va face prin depunerea unei declarații, iar trezorăria va transfera acești bani agricultorilor pentru plățile respective.
  • Vom face astfel încât TVA acumulat în debitul acestor agenți economici să fie folosit în contul plății pentru impozitul funciar, care trebuie achitat către 30 septembrie. În total pe țară sunt 120 milioane de lei. Era și una din cerințele agricultorilor acceptată.
  • S-a acceptat instituirea moratoriului la controale din partea statului, în special controale fiscale, până la sfârșitul acestui an. Vom veni în Parlament cu propunerea.
  • Am agreat să mergem în Parlament cu propunerea de a extinde subvenționarea dobânzilor la credite pentru agricultori și pentru împrumuturile existente, nu doar pentru cele noi.
  • În urma discuției de sâmbătă la Ministerul Agriculturii, s-a agreat proiectul de simplificare a regulamentului de alocare a compensației pentru cereale de prima grupă. S-a decis eliminarea unor acte. Miercuri acest proiect va fi aprobat în Guvern.
  • Am agreat ca datoriile agricultorilor pentru tehnica livrată prin intermediul MECAGRO, în jur de 200 milioane în acest an, să fie reeșalonate pentru 12 luni.
  • Să mergem cu o modificare care ar permite Camerei de Comerț și Industrie să permită emiterea de certificate de forță majoră.
  • Vom acorda 1500 de lei compensații la un hectar. Din păcate mai mult nu e posibil.
  • S-a discutat la Ministerul Finanțelor ca și pentru viitor, nu-i exclus că de la 1 octombrie, de a diminua cota TVA la livrările pentru fertilizanți și alte livrări. Preventiv se discută diminuarea cu 12%.

Setul de măsuri va fi elaborat săptămâna aceasta și va fi discutat cu Fondul Monetar Internațional.

Amintim că astăzi, 17 august, agricultorii protestari au declarat că nu vor ceda și vor continua manifestațiile până Guvernul nu le va plăti câte 3 000 de lei pentru un hectar afectat de secetă.