Măsuri de prevenire a pagubelor în agricultură
În contextul răcirii considerabile a vremii pe întreg teritoriul țării și probabilitatea înregistrării înghețurilor la sol, Ministerul Agriculturii informează despre riscurile și măsurile de prevenire a pagubelor.
Potrivit specialiștilor, reducerea temperaturii la sol poate afecta nesemnificativ roada de fructe sămânțoase și sâmburoase, pot fi afectate câmpurile de roșii, vinete, ardei și unele zarzavaturi cu frunze, energia germinativă a plantelor recent semănate, precum rapița care ar putea fi parțial afectată.
În aceste condiții, se recomandă mai multe măsuri de atenuare împotriva înghețurilor timpurii de toamnă:
- Măsuri practice înainte de plantare sau însămânțare: plantele sensibile la îngheț sunt cultivate pe pante cu expoziția sudică sau sud-vestică, care asigură scurgerea cu ușurință a aerului rece pe văi;
- Măsuri prin care se realizează creşterea temperaturii solului şi a aerului: încălzirea suprafeţei solului prin irigare, încălzirea cu aer cald;
- Mijloace mecanice: ventilarea aerului prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului;
- Măsuri agrotehnice prin care se influenţează proprietăţile termice ale stratului arabil şi procesele radiative la suprafaţa solului.
Conform experților din agricultură, aceste măsuri determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic şi în consecinţă, menţinerea temperaturii aerului şi pe suprafaţa solului mai mare de 0 grade.
Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferenţiat, în raport cu condiţiile meteorologice, relief şi microrelief, soiuri de plante, condiţii tehnice.