Maria Vedrașco: ”Fără asociere, nu faci nimic în prezent”
Judecând după experienţa Mariei Vedrașco, este evident că pentru a dezvolta o afacere prosperă în agricultură și pentru a obține rezultate frumoase, trebuie să ai dorinţă de muncă, plăcere și spirit de echipă. Maria Vedrașco este o producătoare de struguri, care nu doar că a reușit să creeze o marcă proprie, dar și să exporte atât pe piața UE, cât și cea din SUA, scrie agroexpert.md.
Ca administrator al întreprinderii sale din Mileștii Mici, antreprenoarea a avut mare curaj când a vizualizat un succes care s-a adeverit în timp. În prezent, afacerea Mariei Vedrașco, poate fi considerată una de urmat, însă calea ca și în orice afacere din agricultură, a fost însoțită de provocări. Totul a pornit în anul 1996, când împreună cu soțul său, au decis că merită să inițieze o afacere în agricultură.
„Eu și soțul suntem originari din Costești și Mileștii Mici, raionul Ialoveni. Când s-a împărțit pământul, noi am primit via ca și cotă, așa că ne-am făcut fără să vrem, în anul 1996, proprietari de vie. Apoi am început să plantăm, când 2 ha pe an, când trei, până am înțeles că nu aveam unde depozita. Pe atunci duceam strugurii în Rusia, dar erau mulți producători, nu izbuteam, rămâneam cu strugurii înghețați pe câmp. Apoi, când în anul 2015, am elaborat planul de afacere, cursul valutar era unul de 18, 42 lei, mai apoi, când am ajuns să implementăm ceea ce ne-am propus, cursul valutar a ajuns la 22, 49 lei, și am suportat pierderi colosale, adică la cele 530 de mii de euro pe care le-am investit, noi am pierdut câte 4 lei la fiecare euro. Inițial eram debusolați, și nu înțelegeam ce s-a întâmplat, apoi aflasem că se furase miliardul. În anul 2016 aveam un milion dobândă la bancă și nu știam cu ce să o acoperim. Eram gata să cedăm, dar cu ajutorul Celui de sus, am reușit și am mers mai departe” și-a amintit optimistă Maria Vedrașco.
Ca să poată face față cerințelor pieței tot mai exigente, soții Vedrașco au început să caute soluții. Astfel că în anul 2015, împreună cu alți patru producători de struguri din satul Costești, raionul Ialoveni, au decis să se asocieze, înființând o cooperativa de întreprinzători.
„Fără asociere, nu faci azi nimic. Asocierea este viitorul. În toate țările care se ocupă de producerea strugurilor, producătorii sunt asociați, au centre unde ambalează, și au centre de unde exportă. Numai în modul acesta vom putea și noi supraviețui. Asociindu-ne, am obținut suportul MAC-P, circa 350 de mii de dolari, pe care i-am investit în construcția frigiderului, iar de la Proiectul Agricultura Performantă în Moldova, am beneficiat de un utilaj de producere a lăzilor din carton, în valoare de peste 1,732 de milioane de lei. Totodată, am mai achiziționat o linie de sortare și ambalare. Frigiderul a fost construit în două etape. Inițial am reușit să construim două camere de pre-răcire, una cu pre-răcire mobilă, alta cu pre-răcire staționară, care asigură păstrarea mai îndelungată a strugurilor. În prezent, frigiderul nostru are o capacitate de 800 de tone. Dacă vrei să exporți, toți cei care inițiază un contract cu tine, cer un lot omogen, iar dacă nu sunt loturi omogene, este foarte complicat să ieși la export și să ai contracte durabile. Noi avem loturi omogene de 500 de tone, de 300 de tone. Cu producătorii din cooperativă, facem stropiturile pe aceeași schemă, lucrăm cu produse fitosanitare care nu sunt interzise în Europa, facem totul ca la carte. Suntem certificați cu Global GAP. Și vreau să vă spun că la noi exporturile începând cu 2018, au crescut în fiecare an. Dacă în 2018 am exportat în jur de 400 de tone, în 2019 am ajuns la 600, în 2020 am exportat 800 tone, iar anul acesta am ajuns la peste 1000 de tone. Se întâmplă că nu avem cantitatea de struguri, cât ni se cere. Acum exportăm preponderent în România, Polonia, Croația, și în SUA” a subliniat Maria Vedrașco.