Marele Alb: Rasa de carne profitabilă, cu precocitate ridicată
Marele Alb este o rasa de porc dedicata exclusiv productiei de carne, cu randamente foarte bune, exemplarele avand un comportament calm. De aceea, Marele Alba este una dintre cele mai apreciate rase de suine pe plan mondial. Iata cele mai importante detalii pe care trebuie sa le stiti despre aceste exemplare.
In primul rand, sa vorbim putin despre istoria acestei rase.
Istoria rasei
Ca loc, Marele Alb provine din Anglia, fiind rezultatul unor incrucisari cu mai multe rase, mai exact intra suinele locale, porcul chinezesc cu masca, cateva rase romane, precum porcul napolitan, cat si cu porcinele Micul Alb si Essex.
Cel care am putea spune ca este parintele rasei Marele Alb este crescatorul englez de suine Joseph Tuley. El a urmarit dezvoltarea acestui nucleu si a incercat sa creioneze o noua rasa mizand mai mult pe precocitate si capacitatea de a dezvolta o carne de o calitate superioara.
Dupa mai multe episoade de incrutisari si mizand pe o furajare cat se poate de buna, exemplarele de suine noi erau de o talie ceva mai mare decat cele anterioare, fiind robuste. Prima expozitie in care s-a prezentat un precursor al acestei rase a fost in 1851. Dupa inca cateva procese de selectie, culoarea alba (fara pete) s-a stabilizat la noile exemplare, precum si caracterul mare, robust.
După perfecţionarea şi consolidarea rasei, în anul 1868, s-a stabilit standardul rasei şi s-a schimbat denumirea din York în Marele alb. Caracterele si insusirile valoroase ale rasei au determinat raspandirea rapida pe teritoriul Angliei si apoi si pe teritoriul altor tari.
In Europa de Est au inceput sa fie importante mai multe exemplare, pentru incrucisari, in general dupa 1900, find folosite pentru crearea fermelor de selectie, precum si la incrucisarile cu porcii locali. In prezent, animalele acestei rase sunt inalt productive si bine adaptate la conditiile mediului extern.
Principalele caracteristici ale rasei Marele Alb
Principalele caracterisitice ale acestei rase de porci este constitutia robusta, conformatia corporala armonioasa, de culoare alba, precum si temperamentul calm. Rasa este formata din doua tipuri: de carne si carne-grasime. Cel de carne este mai mult raspandit in Europa de Vest, iar cel mixt in partea estica. Mentionam insa ca aceasta carne a rasei Marele Alb este recunoscuta ca fiind de inalta calitate.
Ceea ce mai putem remarca la aceasta rasa, din punct de vedere fizic, sunt urechile ridicate, pielea alba – usor rozalie, cat si dimensiunile sale deosebite. Este un exemplar masiv, impunator si rezistent, care are totodata o rezistenta buna la schimbarile climatice.
Detalii morfoproductive
Marele Alb are o inaltime la greban de circa 80 cm si o lungime a corpului de aproximativ 160 cm. Din punct de vedere al greutatii, animalele sunt destul de mari, vierii de reproducţie ating masa corporală de 300-350 kg, scroafele – 220-280 kg. In conditii exceptionale, pentru diverse expozitii, un exemplar adult poate atinge chiar 400 de kilograme.
Capul este relativ mare, cu o frunte larga, iar urechile au o marime mijlocie, aplecate putin inainte. Gatul exemplarelor din aceasta rasa este cat se poate de musculos si este scurt.
Marele Alb – rasa cu o prolificitate ridicata
Trunchiul are o forma lunga, larga, mai ales la exemplarele tinere. Spata este larga, imbracata foarte bine in muschi. De asemenea, Marele Alb are si un piept larg, cu niste coaste bine determinate.Daca este sa vorbim si despre crupa, aceasta este larga, lunga, musculoasa. Si abdomenul are o dezvoltare deosebita, avand pe partea inferioara circa 12-14 sfarcuri. Totodata si membrele sale sunt puternice, cu o constitutie buna si robusta.
Parul este neted, alb si scurt, nu foarte abudent. Iar pielea este fina si elastica. In cazul petelor colorate pe piele acestea pot fi un semn ca exemplarul respectiv nu este din rasa pura.
Marele Alb: prolificitatea rasei
La vârsta de 9-10 luni vierii de reproducţie cântăresc 140-150 kg, scrofţele – 130-142 kg, prolifcitatea scroafelor adulte constituie 10-12 purcei.
Capacitatea de alăptare este de 50-52 kg, masa medie a purceilor la vârsta de o lună – 6-8 kg, la 60 de zile – 18-20 kg, uneori – 22-25 kg. Greutatea medie a purceilor la nastere este de 1,2-1,4 kg.
Vârsta atingerii masei corporale de 100 kg (precocitatea) este de 180-190 de zile, sporul mediu zilnic – de 650-700 g, consumul specifc de hrană – de 3,9-4,0 UN/kg, grosimea stratului de slănină la a 6-7-a vertebră toracală – de 30-32 mm, suprafaţa „ochiului de muşchi” – 32 cm2, lungimea carcasei – 93 cm, masa jambonului – 10 kg. Randamentul de carne în carcasă constituie 60-65%.
Scroafele sunt de cele mai multe ori mame bune, avand o capacitate buna de alaptare.
Cresterea si in sistem gospodaresc si hrana
Fara indoiala, rasa Marele Alb este una pretabila in primul rand pentru cresterea industriala, avand performante ridicate. Totodata, se preteaza si la ingrasarea pentru bacon.
Nu este o rasa pretentioasa la mancare, reusind sa valorifice foarte bine furajele concentrate, insa si nutreturile verzi, suculante. Un mic minus pe care il putem preciza la aceasta rasa este ca are o sensibilitate destul de mare la frigul pronuntat precum si la razele solare. Acest lucru apare deoarece pielea rasei este lipsita de pigmenti precum si de firele prea dese de par. Este insa o rasa care se adapteaza usor la diferite tipuri de crestere.
Citeste si: Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne
Speram ca aceste informatii despre Marele Alb v-au fost de folos. Aceasta rasa ramane si in prezent una dintre cele mai bune in ceea ce priveste cresterea industriala a suinelor pentru carne, mai ales datorita calitatii exceptionale a carnii. De asemenea, vierii se folosesc frecvent si la ameliorarea altor rase locale.