Mare atenție la produsele din pește. ANSA recomandă respectarea măsurilor de precauție

În această perioadă peștele este la mare căutare. Consumatorii dau buzna în piețe sau în magazine specializate pentru a procura pește și a urma tradiția creștină. În context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă respectarea anumitor măsuri de precauție, înainte de a procura peștele și produsele din acesta.

Așa dar, peștele viu trebuie să aibă: semne de vitalitate; tegumentul: de culoare vie, cu pigment lucios; ochii: ieșiți la suprafață, cu pupila neagră, strălucitoare, iar corneea perfect transparentă; branhiile: culoarea roșie-deschisă, cu lamele strălucitoare, bine diferențiate, fără miros și mucozități; solzii: lucioși, cu o cantitate redusă de mucus; musculatura: elastică, cu o suprafață netedă, fixată bine pe oase.

Peștele congelat, temperatura de păstrare nu mai mică de minus -18 °C; aspectul exterior întreg, fără deteriorări, dens, cu suprafața curată, uniformă, cu menținerea calității gustative și a valorii nutritive a peștelui viu; după decongelare, consistența peștelui trebuie să fie compactă sau moale, carnea bine atașată de oase, fără prezența mirosului sau corpurilor străine. înainte de consum, peștele necesită în mod obligatoriu să fie eviscerat și prelucrat termic.

Peștele afumat la rece: temperatura de păstrare de la -5°C până la 0°C, uscat și uscat-afumat : temperatura de păstrare de la -8°C până la 0°C, iar termenul de valabilitate fiind de până la două luni.

Peștele afumat la cald: temperatura de păstrare este de la minus -2°C până la plus 2°C, iar perioada de până la 72 ore.