Majoritatea prunelor vor merge la procesare
Din cauza precipitațiilor și a schimbărilor de temperatură din a doua jumătate a verii, se atestă crăparea fructelor în mai multe livezi de prune. Din acest motiv, o parte semnificativă a recoltei merge la procesare – pentru fabricarea piureurilor, băuturilor alcoolice și fructelor uscate. Despre aceasta menționează experții Federației Agricultorilor din Republica Moldova.
Acest lucru este facilitat de cererea și prețurile ridicate la prunele pentru procesare. Anterior, EastFruit a raportat că prețurile de cumpărare pentru soiul timpuriu Cabardinscaia pentru producția de piureu, în luna august erau de aproximativ 3 lei pentru kilogram.
În a doua jumătate a lunii trecute, potrivit agricultorilor, prunele din soiul Ciaciascaia erau la mare căutare în rândul producătorilor de fructe uscate, aceştia oferind aproximativ 4 lei pentru un kilogram. În septembrie, încă se menține un nivel relativ ridicat al prețurilor pentru pruna spre prelucrare a soiului Stanley, care este cel mai răspândit în Moldova.
Posibilitatea de a comercializa prune de o calitate scăzută pentru prelucrare contribuie destul de eficient la menținerea prețurilor la prune de o calitate medie, la un nivel relativ ridicat.
Deci, la sfârșitul lunii august – începutul lunii septembrie a acestui an, prețul mediu angro al prunelor a fost menținut în intervalul 7-8 lei pentru un kilogram.
În același timp, situația nu este stabilă, prețurile fluctuând săptămânal în limita a 1-2 lei – în funcție de intensitatea achizițiilor comercianților-exportatori și de calitatea predominantă a fructelor. Cu toate acestea, în perioada specificată a acestui an, prețurile angro pentru prune au fost mai mari decât în aceeaşi perioadă din 2020.
Prognozele pe termen scurt ale specialiștilor FARM sunt în general favorabile. Ei văd o creștere a exporturilor – atât către UE, cât și către ţările CSI – pe măsură ce recoltarea prunelor Stanley continuă.
De asemenea, este posibil ca prețurile pentru prunele de înaltă calitate să crească către piețele europene la export.
În același timp, experții notează că, din cauza coacerii târzii a prunelor din aşa-zisele soiuri de toamnă, majoritatea fructelor vor fi vândute pe piața proaspătă sau trimise spre procesare direct din livezi, nemaifiind depozitate în frigidere. Absenţa costurilor de stocare, evident, va contribui la reducerea costurilor de producție, acest lucru fiind profitabil pentru cei mai mulţi agricultori.