Executivul amână cu jumătate de an aplicarea cotei de 12% TVA în agricultură și o păstrează de 8 la sută. Amendamentele la proiectul politicii fiscale au fost aprobate de cabinetul de miniștri.
Vicepremierul, Serghei Pușcuța a declarat că propunerea modificării regimului taxei pe valoare adăugată în agricultură prin aplicarea unei cote reduse TVA pentru îngrășăminte și fertilizanți se susține parțial.
Schimbarea se va efectua prin amânarea prevederilor cu privire la aplicarea cotei de 12% a TVA și de 12 la sută – la îngrășăminte și fertilizanți, începând cu 1 iulie 2021.
„Reiterăm că măsura de revizuire a regimului actual de aplicare a TVA privind producția agricolă primară inclusă în proiect rezidă din necesitatea de a asigura dezvoltarea și creșterea competitivității producătorilor autohtoni. Urmare a analizei opțiunilor de politici inclusiv, a practicilor internaționale a fost propusă aplicarea unei cote reduse TVA de 12% pentru îngrășăminte și fertilizanți în paralel cu aplicarea aceleași cote TVA pentru producția agricolă primară. Prin urmare, prin măsura respectivă, acumulările în cont a sumelor TVA formate din anul 2010 urmează a fi transformate din datorii acumulate în mijloace financiare circulante pentru producătorii agricoli autohtoni. Totodată, un efect pozitiv al măsurii îl reprezintă creșterea mărimii pasibile restituirii TVA la exportul producției agricole de la 8 la 12% din valoarea exporturilor”, menționează Serghei Pușcuța, Ministrul Finanțelor.
Totodată, Guvernul își menține poziția referitor la punerea în aplicare a unei cote orizontale a TVA pornind de la inputurile agricole, producție, dar și de la valorificarea cesteia în regim HORECA.
Din data de 1 ianuarie 2021, cota taxei pe valoare adăugată în HORECA va fi redusă de la 15 la 12%.